Нов спор за българските емигранти в британския парламент

20 януари 2013 в 08:39 2777 3

Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС
Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС

Британският министър по въпросите на правителствената политика Оливър Летуин беше остро критикуван от страна на депутати. Причината за това е изказването му, че няма да узнае колко българи и румънци ще емигрират във Великобритания преди да пристигнат в страната.

Спорът е започнал, когато Летуин е попитан за вероятно въздействие на хората от страните-членки на ЕС, които следващата година ще придобият права да пребивават и работят на Острова. Двете държави имат население от общо 30 милиона души, пише британският вестник "Дейли мейл".

При въпрос дали е съгласен с неофициална прогноза, че 50 000 души ще пристигат всяка година, министърът е казал "Не знам". Летуин заяви, че бройката на емигрантите ще бъде установена след като те пристигнат в страната.

Това признание предизвика гняв сред редиците на консерваторите. Според тях информацията е недостатъчна. Това не е добре. Трябва ни незабавна оценка на въздействието на бъдещата имиграция – и най-вече трябва да се разгледа евентуалният ефект върху ключовите обществени услуги, заяви депутатът Прити Пейтъл.

Друг депутат, Филип Холобон, смята че броят на българите и румънците в Обединеното кралство може да скочи от 155 000 на 425 000 души. Според него правителството разполага с точно данни, но се страхува те да бъдат публикувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews