Акад. Стефан Воденичаров оглави БАН

03 декември 2012 в 11:02 2758 0

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: Сергей Антонов
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: Сергей Антонов

Акад. Стефан Воденичаров бе избран за председател на БАН днес.

57 от членовете на Общото събрание са гласували за него от общо 97-те участвали в избора.

Акад. Воденичаров бе единствен кандидат за поста. Той е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии “Акад. Ангел Балевски”.

Номинира го Събранието на академиците и член-кореспондентите.

"Първата главна задача е да се опитам да видя какво може да се направи с подобряването на бюджета за следващата година", коментира акад. Воденичаров след избирането му за председател на БАН.

"Ще се погрижа да обясня на президентството и на министерстовото, че БАН може да бъде много по-ефективна, ако ни се даде малко възможност да си стъпим отново на краката, защото БАН има много голям потенциал", добави той.

Акад. Воденичаров подчерта, че академията е единствената организация, която през последните 3 години се намира в недобро финансово състояние.

"Ние сме единствените, които останахме с непроменени заплати от 3 години насам", заяви той.

Воденичаров коментира, че ако парите за следващата година все пак не се променят, той ще се погрижи час по-скоро субсидията да бъде реализирана по най-правилния начин, за да се усети ползата от работата на БАН и да промени общественото недоверие.

"Ще се погрижим парите да придобият видима стойност", сподели председателят на БАН.

Според него малкото пари са довели до острите реакции и създалото се напрежение.

"Уверявам ви, учените са единствените хора, които до този момент не са участвали в никаква злоупотреба", категоричен е акад, Воденичаров.

Той смята, че чиновниците са тези, които вършат нередностите.

Акад. Воденичаров си пожела по-скоро да навлезе в дейността на БАН и да се посоката на политиката на академията.

В новата си програма, новоизбраният председател се надява БАН да работи заедно с общността за подобряване нивото на науката у нас.

Акад. Воденичаров е роден през 1944 г. Завършил е Технически университет-София. Професор е от 1991 г., през 2004 г. става член-кореспондент на БАН.

Акад. Воденичаров ще управлява в 4-годишен мандат.

Досега временно изпълняващ длъжността председател на Академията беше проф. Евгений Николов. Той пое поста след кончината на акад. Стефан Додунеков, който управлява от избирането си през юни до август 2012 г.

“В програмата ми няма да срещнете обещание за повишаване на бюджетната субсидия в пъти… Това, което трябва да направим, е да убедим с факти и действия управляващи и общественост, че всеки вложен в БАН лев ще се възвърне за държавата ни в пъти повече и че в трудни години влагането на средства в науката е печеливша стратегия… Повярвайте ми, решението да се кандидатирам за Председател на БАН в този момент никак не беше лесно. След единодушното издигане на кандидатурата ми от САЧК си дадох ясна сметка, че аз съм длъжен в името на Академията и на собствената си чест да приема това предизвикателство”, казва във встъпителната част на програмата си за управление на БАН акад. Воденичаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови