Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БАН избира единствения кандидат за председател

Александра Маркарян 03 декември 2012 в 08:31 2134 2

БАН Снимка: БГНЕС
БАН Снимка: БГНЕС

Общото събрание на БАН избира нов председател днес.

Има само един кандидат. Той е акад. Стефан Воденичаров - директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".

Номиниран е от Събранието на академиците и член-кореспондентите.

Акад. Воденичаров е роден през 1944 г. Завършил е Технически университет-София. Професор е от 1991 г., през 2004 г. става член-кореспондент на БАН.

Председателят на БАН се избира при тайно гласуване с гласовете на повече от половината гласували за 4-годишен мандат.

В момента временно изпълняващ длъжността председател на Академията е проф. Евгений Николов. Той пое поста след кончината на акад. Стефан Додунеков, който управлява от избирането си през юни до август 2012 г.

"В програмата ми няма да срещнете обещание за повишаване на бюджетната субсидия в пъти... Това, което трябва да направим, е да убедим с факти и действия управляващи и общественост, че всеки вложен в БАН лев ще се възвърне за държавата ни в пъти повече и че в трудни години влагането на средства в науката е печеливша стратегия... Повярвайте ми, решението да се кандидатирам за Председател на БАН в този момент никак не беше лесно. След единодушното издигане на кандидатурата ми от САЧК си дадох ясна сметка, че аз съм длъжен в името на Академията и на собствената си чест да приема това предизвикателство", казва във встъпителната част на програмата си за управление на БАН акад. Воденичаров.

В изложението си акад. Воденичаров акцентира върху няколко планирани от него промени: концепцията за електронно правителство на ниво управление на държавата да започне да се прилага в БАН; да се подобри управлението на имотите и то да бъде извършвано по прозрачен начин.

Кандидатът за председател на академията планира още подобряване на връзките между БАН и държавните институции, висшите училища и медиите, както и организиране на структури от Академията за обучение на талантливи деца (сега това се прилага само от някои институти по отношение подготовката на учениците за олимпиади).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews