АБРО обвини Bulsatcom, че укрива "от 26 до над 64% от абонатите си"

Последна промяна на 14 януари 2013 в 15:12 2618 6

АБРО
АБРО

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) обвини оператора Bulsatcom, че укрива "от 26 до над 64% от абонатите си".

 Това показали две независими проучвания - на АБРО и на ГАРБ (проведено през октомври 2012 година Establishment Survey), посочи АБРО в свое съобщение до медиите. В същото време изследванията показали, че доставчикът на сателитна телевизия Bulsatcom, който преди дни взе лиценз и за GSM оператор, държи 35% пазарен дял.

Цитирането на тези проценти вероятно цели да насочи вниманието към антимонополното законодателство у нас. По Закона за защита на конкуренцията, ако една фирма притежава 35% пазарен дял, тя има господстващо положение на пазара. Законът следи предприятията с господстващо положение за "пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия" и "сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения", както и за "необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент" и "прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти".

 Миналата седмица асоциацията на кабелните оператори БАККО призова доставчиците на телевизия изобщо да не дължат такси за разпространение на ефирните програми, тъй като след септември 2013 г. те ще достигат безплатно до домовете на зрителите заради старта на цифровизацията.

В отговор АБРО посочва, че кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на нови български сериали, български и лицензни предавания, холивудска продукция, спортни събития и други. "Според данни на нашите членове платформени оператори отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците влагат до 50%", пише в становището на АБКО.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2013 в 17:07

И как става това, като всеки месец аз получавам касова бележка за плащането си. Едва ли може така лесно да се скрият толкова абонати.

14.01 2013 в 23:57

"от 26 до над 64%" ми се струва доста разтеглив диапазон, и какво точно означава? примерно : този месец укриват 26% , другият укриват 65% третия само 40 . . . До над 64% доколкото помня от математиката означава , че може да се стигне и до 100

14.01 2013 в 18:43

Трябва ли да напомням че вместо БТВ от правото на отговор в Господари на ефира се възползва говорителя на АБРО.

14.01 2013 в 18:35

35 % пазарен дял и да ги лови антимонополното законодателство трябва да са само тези абонати, които са на светло щото другото докато не го докажеш в съда се нарича клевета. От друга страна според техните твърдения само 35% от абонатите им са на светло, от което излиза че Булсатком има 100% пазарен дял в България!

14.01 2013 в 17:10

Е как разбраха, че държат 35%, питали са всеки българин и българка. По-скоро си мисля, че са срещнали 100 човека и 35 от тях са казали Булсатком. Аман от глупости....

14.01 2013 в 15:53

И какво общо с това че някои иска да ми одере две кожи нищо,че ние поне по биологичен вид не се различаваме.Аз има една и той една кожа ако си я съблече и ми я достави ще повярвам че аз има две.
Аман от криворазбрано нещо си (нямам толкова богат речник)ако някои се сети за потребителите и истинската причина защо те не искат да са абонати на разни маимунски тв програми ще разберат,че ако мога да получавам нещо безплатно то какъв е смисъла някои да ме изнудва?
Това маи го разбират от БСК и не искат някои да ми вземе кожата щото ще се разпадна вече от бедност и тялом и духом(за второто мога да съм благодарен на тв които вече не гледам).