9 дни ваканция в Перник заради земетресението

Александра Маркарян 30 май 2012 в 17:42 1601 0

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

9 дни ваканция ще имат учениците в Перник, съобщи Министерството на образованието, младежта и науката. Тя беше разпоредена със заповед от просветния министър Сергей Игнатов по искане на премиера Бойко Борисов.

Официално ваканцията е от 31 май до 8 юни включително. На практика учениците ще са в клас на 11 юни, понеделник.

Причините за обявяването на почивните дни са последствията, включително стреса, сред земетресенията сред населението, мотивират се от МОМН. Искането за ваканцията е на кмета на Перник Росица Янакиева.

Ваканцията не е за цялата област, а само за град Перник, става ясно от текста на съобщението.

След силния трус в Перник от 3 часа сутринта на 22 май с магнитуд 5.8 по Рихтер денят беше обявен за неучебен в Перник, Радомир, Брезник и Ковачевци. Втората задължителна матура, която трябваше да се проведе в цялата страна на 23 май, беше отложена в областта.

Това стана по настояване на премиера Бойко Борисов. Той надделя над образователния министър, който през деня на 22 май упорито твърдеше, че насроченият за следващия ден държавен зрелостен изпит ще се състои и в Перник. Тогава премиерът заведе просветния министър на място в Перник и късно вечерта на 22 май публично обяви, че на следващия ден изпити в областта няма да има. Наложи се учители да звънят по нощите на учениците си, за да ги предупредят.

Матурата в Перник се проведе на 28 май, но по време на изпита - в 10.23 ч., Перник беше разлюлян от ново земетресение - 3.8 по Рихтер. Въпреки че ученици избягаха от залите веднага след труса или бяха изведени от квесторите, Игнатов беше категоричен: който не е доволен от оценката си, да се явява на поправка през септември, ново отлагане няма да има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews