Игнатов: Няма да има нова матура в Перник, който не се е справил - наесен

Александра Маркарян 29 май 2012 в 12:58 1494 0

Сергей Игнатов е категоричен, че няма да отмени отново матурите в Перник. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов е категоричен, че няма да отмени отново матурите в Перник. Снимка: БГНЕС
Няма да има нова дата за провеждането на задължителната втора матура в Перник въпреки земетресението и евакуацията на ученици от сградите. Който не е доволен от резултата си, да се яви наесен. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Втората матура - по предмет, избран от абитуриентите, първо трябваше да се проведе на 23 май, но провеждането ú в Перник беше отложено заради земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер на 22 май. От МОМН я насрочиха за днес. По време на провеждането ú - в 10.23 ч. обаче имаше ново земетресение - 3.9 по Рихтер, отново с епицентър в района на Перник. Абитуриенти бяха евакуирани, каза кметът на Перник Росица Янакиева. Други избягали от стаите в паника.
"По време на труса е имало деца, които са излезли от училищата, и са прекъснали изпита си, но след това са поискали да се върнат и да продължат. Работите на тези ученици, които не са продължили изпита, ще се засекретят, ще се оценят, и ако зрелостниците не са доволни от резултатите си, ще могат да повторят изпита наесен, посочи Игнатов. Няма хипотеза за нова дата за зрелостния изпит сега, подчерта министърът.
По данни на Регионалния инспекторат по образованието, цитирани от zaPernik.com, в четири от 10 училища са приключили успешно матурите след края на определеното за провеждането им време. Според Игнатов само 1 от 10-те училища не е приключило навреме. „Няма паника. Паниката можем да я създадем ние с вас. Има една нова, позитивна България”, заяви министърът.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови