4 нови линейни ускорителя в София и Варна

15 август 2012 в 16:12 7472 0

Линеен ускорител Снимка: chesapeakepotomaccancer.com
Линеен ускорител Снимка: chesapeakepotomaccancer.com

4 нови линейни ускорителя ще има в Националната онкологична болница в София и в болница „Света Марина“ във Варна до 2 години. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Днес бяха подписани договори за изграждането на лъчетерапевтичен център в „Света Марина“ на стойност 3 348 103 лв. и за разширяването на Клиниката по лъчелечение в Онкологията. Вторият договор е на стойност 8 737 458 лв. Разширяването ще бъде извършено от „Главболгарстрой“ АД.

Апаратурата ще бъде осигурена по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градската агломерация”.

Първоначално в Онкологията ще бъдат поставени два линейни ускорителя, каза директорът на болницата доц. Здравка Валерианова. Два апарата ще бъдат поставени по-късно.

Ще бъдат купени още магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, устройства за имобилизация на пациента и фотоволтаична система 32 kW.

За закупуването на тази апаратура СБАЛО ще получи 14 797 861 лв.

„Девня Трейд“ ООД ще изгражда центъра по лъчетерапия в „Света Марина“.

Болницата ще получи два линейни ускорителя, компютър-томографски симулатор, магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациента за 14 млн. лв.

Също днес Александровска болница сключи договор с фирма „Стреза” ООД за изграждането на Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания на стойност 183 669 лв. Болницата ще получи и апаратура за 10,3 млн. лв.

Със същата фирма договор сключи и МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана, където също ще бъде изграден Център за ранна диагностика на рака срещу 331 261 лв. За апаратура болницата ще получи 6 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови