Тома Биков: Вече и близки до ГЕРБ признават за подслушванията

OFFNews 21 април 2013 в 11:24 17985 2

Тома Биков
Тома Биков

За мен безконтролното подслушване не е новина. Новината е, че вече дори и хора, които бяха считани за близки до ГЕРБ като президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров признават за тези злоупотреби. Това заяви в интервю за OFFNews водачът на листите на „Движение България на гражданите“ в Бургас Тома Биков.

Г-н Биков, скандалът около незаконното подслушване се разрази с още по-голяма сила, след като прокуратурата потвърди, че СРС-тата са се използвали „неконтролирумо“. Преди седмица от „Движение България на гражданите“ сезирахте прокуратурата за съмнения, че лидерът на партията Ви Меглена Кунева е подслушвана. Има ли развитие по въпроса?

По нашия въпрос засега няма развитие. Ние поискахме от прокуратурата да провери дали наистина в ГДБОП е подаден сигнал за съществуването на структура за проследяване, подслушване и организиране на активни мероприятия, която се контролира от лица, свързани с ГЕРБ. Искахме да знаем дали органите на реда са работили по този сигнал и ако да, какви са резултатите. Информацията за съществуването на тази паралелна структура беше изнесена от неправителствената организация “Легия Антимафия” и ако се окаже вярна, скандалът ще бъде много сериозен.   

Кои лица стоят зад незаконното подслушване в България?

Лицата, които са подслушвали, вероятно са много, но пряка отговорност за тези злоупотреби с власт носят бившият премиер Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов. За мен безконтролното подслушване не е новина. Новината е, че вече дори и хора, които бяха считани за близки до ГЕРБ като президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров признават за тези злоупотреби. Надявам се прокуратурата да стигне до край и да повдигне обвинения на Борисов и Цветанов. Като кандидат за депутат поех ангажимент пред своите избиратели в Бургаска област, че едно от първите ми действия в бъдещия парламент ще бъде свързано с пълното разследване на работата на МВР през последните четири години. Мисля, че е крайно време в затвора да влязат и хора, които са заемали високи политически позиции.

От „Движение България на гражданите“ говорите за фундаментални промени в Конституцията на страната. Какви стъпки биха могли да се направят в тази насока, за да се контролира ефективно използването на СРС-та?

Използването на СРС-ата не е конституционен въпрос. Въпрос на политическа воля е управляващите, които и да са те, да не злоупотребяват с правомощията, които са им дадени по закон. От друга страна, не може да се разчита само на това. Контролът върху използването на СРС-тата трябва да бъде отворен и за представители на гражданските организации. Защо не и за Съюза на съдиите, например? Добре би било да се помисли и за по-тежки наказания за лица, които са използвали СРС-та незаконно. Аз предлагам да започнем тази реформа, като накажем бързо и ефективно тези, които са злоупотребявали до момента, независимо от постовете, които са заемали. Това ще бъде крачка в правилбната посока и ще накара много хора да се замислят преди да се решат да престъпят сега действащите закони.   

Една от най-интригуващите точки, които ДБГ предлага в програмата си „31 неща, които ще подобрят нашия живот“ е въвеждането на тест с детектор на лъжата за ръководните постове в МВР. Кажете нещо повече за това.

Тази мярка става все по-актуална след последните разкрития около бившия вече шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Знаете, че върху него тегнат тежки подозрения, че е сътрудничил на организираната престъпност в нейни дейности, свързани с трафика на наркотици. Такива хора нямат място в системата на МВР, защото тя е призвана да се бори с престъпността и да обслужва тези, които спазват правилата, а не да си сътрудничи с мафията. Предлагаме детекторът на лъжата да бъде един от критериите за заемане на висши постове в МВР, митниците и Националната агенция за приходите, като настояваме в първите три години от въвеждането на тази мярка тя да се осъществява от международни експерти. Искаме да няма никакви съмнения, че по този начин имаме за цел да разчистваме лични сметки.  

Вие сте водач на листите на партията в Бургас. Преди официалното представяне на кандидат-депутатите имаше слухове, че партийната Ви структура в града не Ви одобрява за водач. Как ще коментирате?

Това беше едно от многото активни меропиятия, които ченгетата от ГЕРБ се опитаха да организират срещу “Движение България на гражданите”. В Бургас нямаше и няма напрежение, но среди близки до ГЕРБ пускаха фалшиви информации в медиите. Пишеше се, че ще има подадени оставки, че членовете на партията в Бургас били шокирани от номинацията ми за водач на листата и щели да напуснат… До момента нямаме нито една подадена оставка и нито един напуснал, а активистите на нашата партия в града и областта правят всичко, което е по силите им, за да постигнем максимално висок резултат. Съжалявам, че в тежките времена, в които живеем, бившите управляващи не полагат усилия, за да предложат на хората перспектива за развитие и план за излизане от кризата, а са хвърлили цялата си енергия в продуциране на слухове и лъжи срещу политическите си опоненти и в опорочаване на цялата предизборна кампания с пускане на фалшификати. Последното се отнася и за някои социологически проучвания, които се тиражираха през последните дни. Мисля, че българските граждани заслужават много повече от ченгеджийските номера на Борисов и мискинлъците на Цветанов.

Открихте телeфонна линия за злоупотреби с власт в Бургас и региона. Кажете ни нещо повече за това?

Призовахме хората, които са били притискани или рекетирани от хора с власт през последните години, да ни сигнализират. Поехме ангажимент да придвижим сигналите им до най-високите нива в прокуратурата и да направим възможното, за да им осигурим справедлив и честен процес. Вече получихме няколко сигнала, които са доста сериозни. Единият беше подаден от човек, който вече се е преместил да живее в Испания, защото лица свързани с ГЕРБ са го принуждавали да им прехвърли бизнеса си.  

Кой е първият закон, който според Вас „Движение БГ“ трябва да инициира, ако влезе в 42-рото Народно събрание?

Искаме или не искаме ще трябва да актуализираме сбъркания бюджет на Борисов, защото още през април той вече е издънен. Държа да отбележа, че това развитие на бюджета беше прогнозирано от нашия икономически екип още в началото на януари. Така че първият закон, който трябва да инициираме, е нов Закон за бюджета. Трябва да спасим страната от най-лошия сценарий, а именно масови фалити на банки и държавни системи, като здравеопазването, Националния осигурителен институт и Националната електрическа компания. Трябва да положим усилия и за спасяването на Валутния борд. Мисля, че страната е в критично състояние и час по-скоро се нуждае от компетентно и отговорно управление.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!