620 имигранти са в ареста, 12 ще бъдат експулсирани

Елица Мартинова 25 октомври 2013 в 14:38 2698 0

Бежанци, снимка: МВР
Бежанци, снимка: МВР

12 души от преминалите незаконно българската граница имигранти ще бъдат експулсирани. Това заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев по време на петъчния парламентарен контрол.

Йовчев съобщи, че до момента в центровете за бежанци са настанени 7500 души, които са преминали българската граница незаконно, а 620 имигранти са задържани в ареста.

Вицепремиерът бе категоричен, че българо-турската граница се охранява ефективно.

„Процентът на нелегално преминалите на вход през българо-турската граница, които не са задържани от Гранична полиция, е незначителен – под 0,5 на сто. Към момента от извършените полицейски обиски не са открити оръжия“, каза Йовчев.

Вътрешният министър посочи, че властите провеждат интервюта с имигрантите, веднага щом те бъдат задържани на границата. По думите му при тези разговори става ясно дали бежанците лъжат за произхода си.

Парламентарната група на „Атака“ изрази безпокойство, че заедно със сирийците, в България влизат потенциално опасни граждани на други страни. Според националистите сирийските бежанци представляват малцинство сред всички останали имигранти.

Министър Йовчев обаче отговори, че 5000 от всички 7500 имигранти са сирийски граждани. Сред имигрантите има още граждани на Алжир, Афранистан и Мали.

Вицепремиерът обяви, че Държавната агенция за бежанците планира строеж на нови сгради за настаняване на имигрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови