54% от българите никога не са дарявали кръв

Вероника Шербанова 25 юни 2013 в 14:36 1780 0

Кръводаряване, Снимка: БГНЕС
Кръводаряване, Снимка: БГНЕС

54% от българите никога не са дарявали кръв, а 25% не биха дарили никога. Това сочи национално проучване на Българския алианс за кръводаряване.

Проучването е извършено през май тази година, като в него участие са взели 1044 души.

62 на сто от българите изразяват готовност да дарят кръв безвъзмездно, а 11% са редовните кръводарители.

Повече от половината българи не са дарявали никога кръв, като основната причина за това е страха на хората от появата на здравословни проблеми след кръводаряване.

Кръводарителите в България са 22,8 души на 1000, обясни директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова. По думите й нуждите от кръв на една държава са средно 20-25 донора на 1000 души население. Въпреки това в болниците в страната има недостиг на кръв, тъй като процентът на катастрофите, трудовите злополуки и инцидентите на глава от населението е висок.

От началото на годината до средата на юни са регистрирани над 2600 катастрофи, при които са загинали 204 души, а 3236 са били ранени, допълни проф. Мартинова.

Тя напомни, че кръводаряването не представлява риск за здравето на донорите.

Кръводаряването е проблем и в световен мащаб, тъй като около 90% от подходящите за донори никога не са дарявали кръв.

От Българския алианс за кръводаряване препоръчаха да бъде създадени оборудвани мобилни пунктове за кръводаряване, както и национален план за действие и стратегически резерв за пет дни в случай на масово бедствие.

От следващата година ще заработи електронният регистър за кръводаряване, напомниха от алианса. 

В края на седмицата – на 29 и 30 юни, ще се проведе мащабна акция по кръводаряване по време на тунинг шоу в Интер Експо Център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови