Регистър информира за донорите на кръв в реално време

Вероника Шербанова 12 юни 2013 в 13:51 2224 1

Кръводаряване.
Кръводаряване.

Проектът за електронен регистър на кръводаряването ще бъде представен като част от 53-тата национална годишна конференция по трансфузионна хематология.

Проектът е на стойност близо 550 000 лева и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Електронният регистър ще дава в реално време информация за донорите, кръвните продукти, лечебните заведения в двата края на веригата и служителите, които се занимават с диагностика, преработка и етикетиране на кръвта.

По този начин във всеки един момент ще може да се проследи пътя на кръвта от донора до крайния реципиент, количеството кръвни продукти в кръвните центрове, както и изтеглените от употреба кръвни продукти, и ще се подобри комуникацията между отделните центрове за кръводаряване.

Очаква се електронният регистър да помогне за следенето на злоупотребите и търговията с кръв. Ще може да се отсеят хората, даряващи по-често от препоръчителното кръв и опитващи се да печелят по този начин, от действително безвъзмездните дарители, които могат да бъдат извикани при необходимост.

Потребителите ще имат денонощно достъп до електронния регистър, обясниха от здравното министерство.

На конференцията ще бъдат представени още отчетът за дейността на Националния кръвен център и данните от проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата по Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови