276 души са дарили кръв на Цветница

Вероника Шербанова 29 април 2013 в 15:46 1287 1

Кръводаряване.
Кръводаряване.

276 души се включиха в акцията по кръводаряване на Цветница – 28 април. Това съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Близо половината от хората, решили да дарят безвъзмездно кръв – 136 души, са направили това в София. В кампанията „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си“ се включиха още 11 града – Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен, Добрич, Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград. Кръводарители в тези градове са станали общо 140 души.

Акцията за кръводаряване на Цветница се проведе за десети пореден път. Тя беше организирана от здравното министерство, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

Данните на Националния кръвен център показват, че нуждата от кръвни продукти се увеличава с 10% всяка година. Кръвните продукти са необходими при лечение на остра кръвозагуба, изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации и др. Потребността от кръв за всеки отделен случай варира между 1 и 10 литра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови