Електронният регистър за кръводаряването готов в средата на 2014 г.

Последна промяна на 13 юни 2013 в 13:31 1847 2

Кръводаряване, Снимка: БГНЕС
Кръводаряване, Снимка: БГНЕС

Информационната система на кръвните центрове ще бъде готова в средата на следващата година. Това заяви координаторът на проекта за създаването ù д-р Веселин Сливов.

Проектът по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е на стойност около 550 000 лева. Той е стартирал официално през 2011 г. Едва в края на 2012 г. обаче е избран изпълнител и тогава започва реалното му изпълнение.

До момента е завършен първият етап на проекта и имаме работещ прототип, по който се работи активно, обясни Сливов.

В момента се подготвя и процедурата за избор на изпълнители за изграждането на интернет портал.

Регистърът ще обединява информация от 28 обекта – петте районни кръвни центъра и 23 отделения по трансфузионна хематология към болници в страната.

В информационната система ще бъде включено и електронно досие на всички, на които е било направено преливане. Досието ще включва информация за пациента, за медицинските дейности, които са били извършени в лечебното заведение, където е бил настанен, и нежеланиете реакции, получени при преливането на кръв, посочи директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова.

В системата ще бъде записвана и информация за всеки донор – колко пъти и къде е дарил кръв. В момента тези данни се изписват на хартия и се прехвърлят от център в център, допълни проф. Мартинова.

След като системата заработи, даряването на кръв за човек в друг град значително ще се улесни. Сега това също е възможно, но се изисква уведомяване по телефон или електронна поща, поради което има закъснение от няколко часа. С електронния регистър уведомяването ще става веднага, каза още Мартинова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 13:52

Броят дарявания за годината могат да бъдат за мъже -5, за жени -4, като периодът между тях да е не по-малък от 60 дни. Студентите и учениците (18 - 25 годишни) даряват два пъти в годината защото толкова са студентските кампании - пролет и есен. Но в тях съвсем не се включват всички, които могат да дарят.

И наистина не се налага да се плаща на "доброволните" дарители отвън. Достатъчно е да се навият двама приятели да дадат.

13.06 2013 в 14:52

Дано да се реши и казусът, когато редовен безвъзмезден кръводарител се наложи да дари кръв за близък малко след като е дарил кръв безвъзмездно.

Ето накратко един случай: от 18 до 25 годишна възраст човек дарява безвъзмездно на всеки 7-8 месеца. Тогава се налага да дари кръв за спешна операция на близък роднина, но не е препоръчително, тъй като е дарил само преди месец. Има налична кръводарителска карта (хартиена), но тя не служи за никакъв компромис. Налага се да се плати на редовните "доброволци" чакащи пред центровете за кръводаряване. След случая човекът се отказва от редовното безвъзмездно кръводаряване и дарява кръв само когато това е необходимо за близък болен.