ГДБОП арестува жена, продавала незаконно лекарства в САЩ (видео)

OFFNews 01 декември 2012 в 13:07 3755 1

Акция на ГДБОП. Снимка: МВР
Акция на ГДБОП. Снимка: МВР

35-годишна жена беше арестувана за пране на пари чрез продажба на лекарства в САЩ. Гергана Червенкова получавала заявки на интернет сайт за медикаменти, които продавала в нарушение на американските закони. По схемата са изпрани близо 5 милиона долара.

Операцията е съвместна на ГДБОП и Агенцията за борба с наркотиците ДЕА в САЩ. В хода на операцията било установено, че ръководител на групата е Червенкова, която на 21 ноември е обявена за издирване чрез Интерпол. Установено е още, че от първи януари 2010 г. до ноември 2012 г. чрез уеб сайт жената получавала заявки и пари от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По-късно станало ясно, че има големи банкови преводи, които са открити в българска банка, към аптеки от САЩ. Оттам пък противозаконно били издавани рецепти за лекарства, които съдържат наркотици. Антимафиотите установили още, че през регистрираната в България банкова сметка за този период са изпрани над пет милиона щатски долара.

В хода на операцията са претърсени пет адреса в София. С полицейска мярка 24 часа са задържани 35-годишната жена и нейни помагачи от Бургас и Хасково. В САЩ пък са арестувани девет чужди граждани, на които са повдигнати обвинения с този случай.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови