30 млн. протестираха в Египет, има убити и ранени

27 юли 2013 в 09:55 4205 3

30 млн. души на протест в Египет. Снимка: БГНЕС
30 млн. души на протест в Египет. Снимка: БГНЕС

Близо 30 млн. души се включиха в демонстрациите по улиците на редица градове в Египет срещу и в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси, съобщават световните агенции.

По данни на организираните мобилни болници вече десет души са загинали и около 700 са ранени. Много от хората са пострадали от сълзотворния газ, използван срещу тях от органите на реда.

И двете страни са използвали огнестрелно оръжие и „коктейли Молотов”.

Днес изтича двудневният ултиматум, който армията на страната постави на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”. Армията призова движението да се присъедини към плана за национално примирение и да прекрати провокирането на безредици в страната. 

Ултиматумът не означава, че военните ще започнат да прилагат извънредни мерки. Засега става дума само за политическо споразумение, обясниха източници, близки до военните.

Египетските власти смятат със „законови средства” в най-скоро време да прекратят безсрочните протестни акции на привържениците на отстранения от власт президент-ислямист Мохамед Морси в Кайро, коментира министърът на вътрешните работи Мохамед Ибрахим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!