27 милиона от новия бюджет за Бил Гейтс и Румен Петков

Последна промяна на 09 септември 2013 в 20:58 9686 31

Заседание на Министерски  съвет Снимка: Сергей Антонов
Заседание на Министерски съвет Снимка: Сергей Антонов

Общо около 249 милиона лева ще раздаде правителството на министерствата за допълнителни харчове след актуализацията на бюджета. Това личи от публикуваното днес от Министерството на финансите проектопостановление за разходването на средствата.

Общо 148.1 милиона лева ще бъдат отпуснати на няколко министерства за допълнителни целеви разходи, гласи проектът – главно за разплащане на текущи и стари задължения към доставчици. Социалното министерство ще получи обещаните 40 милиона за хора в неравностойно положение - основно за интеграционни добавки за хората с увреждания (17.41 милиона) и за повишаване на месечните добавки за децата с трайни увреждания (14.38 милиона).

Министерството на отбраната ще получи предвидените 30 милиона за освобождаване на радиочестоти, необходими за забавената телевизионна цифровизация.

МВР ще вземе допълнителни 25 милиона – 10 за изплащане на задължения към доставчици и 15 за горива и „вещево доволствие“ (какво се съдържа в това понятие в постановлението не се казва).

Осем милиона ще получи здравното министерство за разходи на болниците. По-рано бе обявено, че Военномедицинската академия е натрупала големи загуби заради обслужване на неосигурени хора със спешна помощ.

Правосъдното министерство ще получи 10 милиона – 8.5 за изплащане на задължения на затворите към доставчици и 1.5 милиона за „оказване на правна помощ“ (каква точно в проекта не пише, правителството редовно отпуска на министерството пари за обезщетения на граждани, осъдили страната в Съда по правата на човека в Страсбург например).

Планирано е Министерският съвет да похарчи 23.3 милиона лева за софтуерно осигуряване на програмните продукти на „Майкрософт“ в държавната администрация по договор, сключен през 2012 г. За необходимостта от договор с американската компания се спори още от времето на Николай Василев, който като министър на държавната администрация в кабинета „Сакскобургготски“ подписа първия такъв договор.

През министерството на спорта пък 3.6 милиона ще бъдат дадени за провеждане на Световния и европейски шампионат по мотокрос и шампионатите по супермотокрос „Гран при България“ за 2012 и 2013 г. Сред патроните на федерацията по мотокрос е бившият депутат от левицата Румен Петков, който е председател на организационния комитет на „Гран при България“. От миналата година федерацията и Петков, неин почетен председател, се оплакват от недофинансиране. Последно от федерацията изригнаха срещу служебния министър Петър Стойчев, който отказа да й отпусне исканите пари, както и на много други спортни федерации. Тогава Стойчев се защити, че президентът на мотофедерацията Богдан Николов му искал небивалици – като това правителственият „Авиоотряд 28“ да вози състезателите „за да се вдигне нивото на състезанието“.

Освен 148-те милиона, кабинетът ще даде обещаните 15 милиона на земеделците – 3.5 млн. на зеленчукопроизводителите и 11.5 млн. на тютюнопроизводителите. Други 85.66 милиона, които се очаква да дойдат от търговете на въглеродни квоти, организирани от екоминистерството, ще отидат за покриване на зелената добавка в цената на тока (за изкупуване на част от тока на централите за възобновяема енергия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2013 в 19:34

"..Социалното министерство ще получи обещаните 40 милиона за хора в неравностойно положение – основно за интеграционни добавки за хората с увреждания (17.41 милиона) и за повишаване на месечните добавки за децата с трайни увреждания (14.38 милиона)."
Това е залъкът с който бяха купени българите! Но този залък-залъгалка не е даден на българите, а на циганите. Точно както и трохата за първолаците и за детски -пак на циганите. А червените прости българи гласуват като телета, че и правят контрапротести...Когато един народ е тръгнал да се самозатрива от глупост до дебилшина, никой не може да го спаси.

17.09 2013 в 13:28

strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=1028 и допълнителен трансфер в размер на 15 000 000 лв. за Държавен фонд „Земеделие”, от които за финансиране на тютюнопроизводителите – 11 500 000 лв.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! и на производителите на плодове и зеленчуци – 3 500 000 лв.
Цигари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15.09 2013 в 07:45

Защо Румен Петков е закачен за тези милиони, така и не ми стана ясно.

13.09 2013 в 17:38

Още заглавието на материала е манипулативно! Дори провокативно.

12.09 2013 в 16:54

Отворен код и безплатно са много различни неща.
Цената само за ДА като нищо може да се окаже 5 или 10 пъти по-голяма.
За бизнеса като нищо още толкова (огромен брой родни софтуерни "продукти" за счетоводство, склад и сие са само дописване/обвивка на Ексел - какво ще стане като го махнем).

В дългосрочен план може да е много полезно, но евтино няма да излезе по никой начин (освен ако не забравим за ИТ в ДА).

И отворения код по никой начин няма да възпрепятства далаверките на овластените.

12.09 2013 в 16:47

Има един основен проблем в минаването на отворен софтуер - себестойността на миграцията.
Повечето държави (вкл. Русия) ползващи Оупън Сорс (не го бъркайте с безплатното), си правят собствена фирма която да го напише, тества, документира, сертифицира, поддържа и развива.
Дали можем да си (позволим да си) направим нещо с големината на Сусе или РедХет за да обслужва дребната ни но раздута ДА?
И дали няма да ни излезе по-скъпо от плащането на сертифицирани доставчици?

Тая сума дали е само за Майкрософт лицензи или включва Оракъл, Адоуб, Циско, Апис и сие?

Всъщност главния проблем не е в софтуера а в далаверата, а тя няма общо с това дали се ползва Уиндоус или Соларис... начини да се източат едни пари винаги има.

12.09 2013 в 16:40

Лицензите позволяват ползване на коя да е версия, не е задължително да инсталират 8.
Договора за ползване е безсрочен, за съпорт и ъпгрейд не е.
И ако щайгата на тетката с пасианса може да се преинсталира за по-лесно, при проблеми м/у ОС и софтуер на сървъри си трябва съпорт от авторите.
До колко и как се прави не знам, но в ДА не се ползват само десктопи.

12.09 2013 в 14:24

Тц..., не е на депутат или брат на депутат. Това са неща преходни и опасни - сменят се управляващите. Там нещата са мнооого по-дълбоки и надпартийни, демек големи проценти играят...

11.09 2013 в 23:12

Е явно това е обяснението, очевидно хората имат нюх към изменниците на Родината.

11.09 2013 в 21:49

Това е фирмата ЦАПК Прогрес, която май беше на брата на един депутат. Простотията от 2012-та беше купуването на Уиндоус 8, за който после ще купуват нов хардуер, а не им е необходим изобщо 8, като имат безсрочни договори за 7-цата.
Много интересно беше едно видео с Николай Василев на пресконференция на ЛинуксБГ, където той сподели, че не можел сам да си инсталира Open Office, щото му било много трудно.