27 милиона от новия бюджет за Бил Гейтс и Румен Петков

OFFNews 09 септември 2013 в 20:58 10329 31

Заседание на Министерски  съвет Снимка: Сергей Антонов
Заседание на Министерски съвет Снимка: Сергей Антонов

Общо около 249 милиона лева ще раздаде правителството на министерствата за допълнителни харчове след актуализацията на бюджета. Това личи от публикуваното днес от Министерството на финансите проектопостановление за разходването на средствата.

Общо 148.1 милиона лева ще бъдат отпуснати на няколко министерства за допълнителни целеви разходи, гласи проектът – главно за разплащане на текущи и стари задължения към доставчици. Социалното министерство ще получи обещаните 40 милиона за хора в неравностойно положение - основно за интеграционни добавки за хората с увреждания (17.41 милиона) и за повишаване на месечните добавки за децата с трайни увреждания (14.38 милиона).

Министерството на отбраната ще получи предвидените 30 милиона за освобождаване на радиочестоти, необходими за забавената телевизионна цифровизация.

МВР ще вземе допълнителни 25 милиона – 10 за изплащане на задължения към доставчици и 15 за горива и „вещево доволствие“ (какво се съдържа в това понятие в постановлението не се казва).

Осем милиона ще получи здравното министерство за разходи на болниците. По-рано бе обявено, че Военномедицинската академия е натрупала големи загуби заради обслужване на неосигурени хора със спешна помощ.

Правосъдното министерство ще получи 10 милиона – 8.5 за изплащане на задължения на затворите към доставчици и 1.5 милиона за „оказване на правна помощ“ (каква точно в проекта не пише, правителството редовно отпуска на министерството пари за обезщетения на граждани, осъдили страната в Съда по правата на човека в Страсбург например).

Планирано е Министерският съвет да похарчи 23.3 милиона лева за софтуерно осигуряване на програмните продукти на „Майкрософт“ в държавната администрация по договор, сключен през 2012 г. За необходимостта от договор с американската компания се спори още от времето на Николай Василев, който като министър на държавната администрация в кабинета „Сакскобургготски“ подписа първия такъв договор.

През министерството на спорта пък 3.6 милиона ще бъдат дадени за провеждане на Световния и европейски шампионат по мотокрос и шампионатите по супермотокрос „Гран при България“ за 2012 и 2013 г. Сред патроните на федерацията по мотокрос е бившият депутат от левицата Румен Петков, който е председател на организационния комитет на „Гран при България“. От миналата година федерацията и Петков, неин почетен председател, се оплакват от недофинансиране. Последно от федерацията изригнаха срещу служебния министър Петър Стойчев, който отказа да й отпусне исканите пари, както и на много други спортни федерации. Тогава Стойчев се защити, че президентът на мотофедерацията Богдан Николов му искал небивалици – като това правителственият „Авиоотряд 28“ да вози състезателите „за да се вдигне нивото на състезанието“.

Освен 148-те милиона, кабинетът ще даде обещаните 15 милиона на земеделците – 3.5 млн. на зеленчукопроизводителите и 11.5 млн. на тютюнопроизводителите. Други 85.66 милиона, които се очаква да дойдат от търговете на въглеродни квоти, организирани от екоминистерството, ще отидат за покриване на зелената добавка в цената на тока (за изкупуване на част от тока на централите за възобновяема енергия).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!