Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

15 г. затвор за нападение над лекар

Вероника Шербанова 29 ноември 2012 в 11:36 1724 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Нападателите на медици ще получават до 15 години затвор. Това е заложено в приетата в четвъртък на първо четене промяна в Наказателния кодекс.

88 от присъстващите 91 народни представители гласуваха „за“, 1 - „против“ и двама - „въздържал се“.

Промените предвиждат нападателите над медици да лежат до 15 години в затвора, ако са нанесли тежка телесна повреда. Наказанието за лека телесна повреда пък е до 5 години лишаване от свобода.

В рамките на една година има 7 сериозни прояви на агресия към екипи на спешна помощ, 5 нападения в спешни приемни отделения в болници, 2 – над дежурни лекари в болници, а има и един случай, в който е нападнал лекар в специализиран кабинет. Виновниците бяха наказвани само с акт или глоба до 200 лв.

Наказателна отговорност беше предвидена за насилие над служител във всички служби за спешно реагиране с изключение на спешните медици.

При обсъждането на промените в Наказателния кодекс председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова коментира, че в законопроекта има много правни несъвършенства и преди второто четене текстовете трябва да се прецизират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!