2000 лева глоба за лекар, ако рекламира погребална агенция

Александра Маркарян 28 ноември 2012 в 17:04 2131 0

Проектозакон цели уреждането на статута на гробищните паркове и регламентиране на обредната и погребалната дейност. Снимка: БГНЕС
Проектозакон цели уреждането на статута на гробищните паркове и регламентиране на обредната и погребалната дейност. Снимка: БГНЕС

 

С 1000 до 2000 лева щебъде глобяван всеки лекар, който рекламира погребална агенция. Това е записано в проектозакона за гробищните паркове, крематориумите и погребенията.

Той бе обсъден днес от комисиите по култура и регионално развитие в Народното събрание.

На всички, работещи в здравни и социални заведения се забранява да рекламират погребални агенции. Сега това е масова практика – лекарите често „препоръчват“ конкретна агенция на близките на починал пациент, като направо връчват съответната визитна картичка или дават име и телефон на търговеца на близките. Срещу това получават комисион.

Ако лекар бъде хванат повторно да рекламира погребална агенция, ще бъде глобен с 2000 до 4000 лева.

За вандализъм в гробищните паркове вече ще се налага глоба в размер на 2000 до 3000 лева, ако деянието не представлява престъпление.

Новият проектозакон не урежда въпроса с каменоделската дейност по изработване, поправка и монтаж на надгробната плоча, което на практика означава, че сегашният рекет от „неграмотни роми, които правят плочи, като вадят от тук пейка, от там – нещо друго“ спрямо близките на починалите ще продължи, коментираха от Националната занаятчийска камара по време на дискусията по проектозакона.

Безпокойство изразиха и от Главното мюфтийство, тъй като законът не разрешава извършването на погребални и траурно-обредни услуги от вероизповедания.

Не става ясно и как ще бъде уреден статутът на първото частно гробище в Бояна – според предложените текстове гробищните паркове могат да бъдат само публична държавна, публична общинска собственост, собственост на регистрирано вероизповедание или на юридическо лице с нестопанска цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!