100 служители на МВР в протестното заседание на открито (снимки)

Последна промяна на 16 март 2013 в 13:53 1445 0

Служители на МВР протестираха в София, Снимка: Сергей Антонов
Служители на МВР протестираха в София, Снимка: Сергей Антонов

Близо 100 служители на МВР се събраха на открито събрание в парк „Заимов” в София днес около 12.50 ч. на обяд. Те са се събрали, за да покажат какво очакват както от служебния министър на вътрешните работи, така и от следващото правителство. Това обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е и организатор на събитието.

„Ние имаме ясни искания, от които няма да се откажем, и ги изразяваме преди да знаем дори от коя политическа сила ще бъде новото правителство”, отбеляза Попов. По думите му, полицаите няма да спрат да настояват да им бъде заплатен нощният труд, както и този в почивните дни.

„Ще продължаваме да искаме и отпадане на тази част от закона за МВР, която не ни позволява да сключваме съюз със синдикални организации”, каза още Попов.

По отношение на споразумението на СФСМВР с Министерство на вътрешните работи, което бе прекратено, Валентин Попов отбеляза, че Синдикалната федерация вече преговаря със служебния министър Петя Първанова и се очаква в следващите няколко дни да има развитие по въпроса.

Събралите се служители на МВР развяваха националния флаг под звуците на народни песни. На транспарант, на който е изобразен трикольорът на България, както и знамето на Европейския съюз, пише „И ние имаме права, Европа е и за нас”.

Преди 4 години в парка „Заимов” се събраха около 15 000 служители на органите на реда, което се превърна в най-големия протест в историята на МВР. Днес обаче събралите се полицаи заявяват, че не протестират, а само „празнуват” и отбелязват тази дата. От синдикалната федерация продължават да настояват да бъде установен граждански контрол в министерството, което може да бъде постигнато чрез назначаването на зам.-министър във вътрешното министерство. Според федерацията на служителите на реда - трябва незабавно да бъде подписано споразумение от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова за социално партньорство със СФСМВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови