10 хил. резервисти несъвместими с армията

Юлиан Христов 19 юли 2013 в 15:57 7764 9

Парадът на 6 май. Снимка: Сергей Антонов
Парадът на 6 май. Снимка: Сергей Антонов

Близо 10 хил. души офицери от запаса, притежаващи звание „младши лейтенант“, което беше премахнато с последните текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗВОСРБ), не могат да бъдат призовани в армията, тъй като званието им вече е историческо.

Проблемът се появява с промените в закона от 2010 година, но за него Министерството на отбраната признава едва сега. В чл. 138 от ЗВОСРБ се въвежда ново, двустепенно звание за офицерски кандидати - съответно първи и втори клас. С него се отменя званието „младши лейтенант“.

В § 4 от Преходните и заключителните разпоредби на закона е записано, че военните звания на резервистите от постоянния и мобилизационния резерв по отменените текстове се запазват. Това на практика означава, че хората, които са в заварено положение при въведените промени, запазват звание, което според същия този закон, отива в историята. При това положение за първи път в 135-годишната история на армията ни се появяват разлики в офицерските звания на кадровите военни и запасняците.

От администрацията на военното министерство признават за проблема. В писмо до OFFNews от ведомството обясняват, че промяната в закона е засегнала близо 10 хил. души. „В момента се анализират слабостите от действащата нормативна и поднормативна уредба по резерва и ще се подготвят корекции, които да предвидят решение и на този казус“, съобщават от пресцентъра на МО.

От там отбелязват още, че военният министър няма правомощия да произвежда в по-високо звание запасняците, които носят премахнатото от закона звание. По този начин са блокирани всички начини за излизане от конфузната ситуация.

Възможният изход от ситуацията е да бъде върнато старото положение в закона, като се възстанови званието „младши лейтенант“, което е преходно между сержантския и младшия офицерски състав. По този начин ще трябва да се отмени нововъведеното двустепенно звание за офицерски кандидати.

Промените в закона с в сила от 26 февруари 2012 година. Те бяха изготвени в мандата на Аню Ангелов и приети от 41-то Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!