Съкращават 1000 военни

Юлиан Христов 15 май 2012 в 16:12 1113 0

Аню Ангелов няма да наказва пилотите на разбилия се МиГ-29. Снимка: БГНЕС
Аню Ангелов няма да наказва пилотите на разбилия се МиГ-29. Снимка: БГНЕС

Близо 1000 военнослужещи от гарнизоните в Плевен, Шумен и Враца ще бъдат съкратени по време на реорганизацията на Пета механизирана бригада. Това съобщи днес министърът на отбраната Аню Ангелов преди началото на заседанието на Министерския съвет, което днес се провежда в Плевен.

Пета механизирана бригада е най-голямото военно формирование, което се закрива с преустройството на българската армия. Така в Плевен остават 3 военни формирования - механизиран батальон, зенитно-ракетен дивизион и център за подготовка на войници и резервисти. Освободените от бригадата ще могат да кандидатстват за назначаване в поделенията в Карлово и Стара Загора, където се увеличава съставът. Някои от тях дойдаха от Казанлък тук и сега ще могат да се върнат. Всяко разместване неминуемо създава напрежение в семейната среда, деца, училище, така че ние ще се постараем да направим всичко възможно, за да облекчим и да решим техните проблеми, каза министърът.

По думите му всички съкратени, които имат желание да продължат службата си, ще могат да кандидатстват за вакантни длъжности. Тези места ще бъдат разкрити от 1 юли. Тези, които няма да продължат работата си в армията, ще бъдат взети в специален щат на министерството, като ще им бъдат връчени 6-месечни предизвестия. По време на този период те ще могат да се обучават в курсове, както и да се преназначават на длъжности в други гарнизони.

Аню Ангелов обяви, че част от свободните терени и съоръжения, собственост на министерството, ще бъдат предоставени на местната власт. Той каза още, че гарнизонът в Плевен ще бъде запазен, като в него ще се формира Център за подготовка, предназначен за войници и хора от запаса. Средствата за всички компенсации и обезщетения за освободените от работа са осигурени.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!