Армията демотивирана и с ниско самочувствие

Юлиан Христов 17 юли 2013 в 16:09 4011 3

Българската армия. Снимка: БГНЕС
Българската армия. Снимка: БГНЕС

Повече от половината военнослужещи в българската армия са демотивирани и нямат усещането, че професията им е престижна.

Това показва социологическо проучване, направено от Института за перспективни изследвания на отбраната (ИПИО) при Военна академия "Г.С.Раковски". В анкетата участие са взели 1481 военни, а изследването е проведено в периода 18-28 юни 2013 година. 

Близо 86% от анкетираните заявяват, че не оценяват социалния си статус като добър. Според 43% образът на армията в обществото изобщо не е добър, а 20,7% отговарят, че не е много добър, като картината е подобна и за военната професия. Половината от анкетираните военни не са сигурни, че професията им гарантира сигурност и предвидимост, а 27,8 % са категорични в това твърдение.

Като цяло мотивите, които държат военните на местата им, са социалните придобивки, които им се полагат, гарантираното им работно място и не на последно място - дълга към родината. Причините, които най-малко  мотивират военните са възможностите да растат в кариерата и да станат лидери, предизвикателствата на професията и интересът към военната техника и специалността и квалификацията, които те придобиват. 

Пълна неудовлетвореност военните са изразили по отношение на облеклото, екипировката и оборудването, с които са принудени да изпълняват професията си. Те са недоволни от норативната база, от ведомствените жилища на МО, въоръжението и техниката.

Всичко това като цяло демотивира военните, коментира психологът капитан I ранг проф. Янцислав Янакиев, който е провел изследването. 

Ръководството на Министерството на отбраната обмисля да премахне възрастта за пенсиониране, която беше въведена от Аню Ангелов. Неговият наследник Ангел Найденов смята да върне предишното положение, при което военните могат да се пенсионират след като натрупат съответния стаж. Предстои тази година пенсионна възраст да достигнат 1100 души. Ако те бъдат пенсионирани разходите за министерството ще са 5-6 млн. лв.

Въпросът с жилищния фонд на МО остава нерешен. Ведомството не разполага с достатъчно жилища за командированите военни, като това води до допълнителни разходи, които министерството трябва да плаща на военни за транспорта им от едно населено място до друго, за да стигнат от дома до работното си място, коментира министър Ангелов.

Министерството за сега ще спре закриването на някои поделения. Ако бъдат реализирани планираните съкращения това означава до края на годината да бъдат освободени около 2500 души - военни и цивилни. Отменя се трансформацията на бригада "Специални сили" в Пловдив и на базата в Безмер. Отлага се и съкращаването на личния състав на бригада "Логистика", в чийто складове частни фирми държат стари и неунищожени близо 9 хил. тона боеприпаси. 

Спирането на планираните съкращения ще имат финансова тежест в бюджета на МО чак през 2015 година, за когато е предвиден бюджет от 1,125 млрд. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!