10 града на протест срещу убийците на пътя (снимки)

Александра Маркарян 18 ноември 2012 в 14:17 2447 0

Световният ден в памет на жертвите на катастрофи бе отбелязан в София с протест срещу неспазването на правилата за движение по пътищата. Снимка: БГНЕС
Световният ден в памет на жертвите на катастрофи бе отбелязан в София с протест срещу неспазването на правилата за движение по пътищата. Снимка: БГНЕС

Пешеходци и шофьори излязоха на протест срещу неспазването на правилата за движение по пътищата в 10 български града днес.

Така те отбелязаха Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Организатор на инициативата бе бургаската фондация "Безопасни улици от ВАЛЯ" с подкрепата на КАТ.

Основател на фондацията е Мария Димитрова, чиято 12-годишна дъщеря Валя бе прегазена на пешеходна пътека в Бургас на 17 юни 2011 г. Шофьорката Надя Иванова, убила момиченцето, бе осъдена на 14 месеца затвор и лишена от право да шофира в продължение на 4 години и два месеца.

В София се събраха приблизително 50 протестиращи пешеходци и 6-7 автомобила. Към пешеходците се присъединиха и полицаи, но не за да ги охраняват, а за да изразят съпричастността си.

Шествието тръгна от бул. "Черни връх" през бул. "Витоша" и стигна до площад "Света Неделя". Там протестиращите оставиха плакати, които покриха с цветя. Надписите им бяха: "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете. А ти пазиш ли моето?"; "Намали скоростта! Не разбивай мечтите си на асфалта!"; "Отпусни педала! Не си убиец!" и "Бесните на пътя - овчици в съда!".

"Тук има много хора, които имат загуба, смърт в семейството си. Освен спазване на правилата за шофиране, ние искаме справедливи присъди за виновните. Условните присъди за убийство на пътя имат нулева ефективност", коментира един от участниците и организатор на шествието в София Ева Попова.

Плевен, Варна, Бургас, Раднево, Севлиево, Пловдив, Русе, Петрич и Симеоновград бяха другите 9 града, в които се проведе протест. В София той започна в 10 ч., в останалите населени места - в 11 ч.

В Симеоновград родителите на загиналите 6 деца в катастрофата на Великден миналата година, се включиха в шествието, което премина през централните улици на града и завърши пред общината. 

Световният ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия бе отбелязан и от Военно-медицинската академия в София. Близо до електронното таблото, показващо броя на катастрофите, бяха наредени 16 чифта обувки на загинали при катастрофи и едната маратонка на убития 18-годишен младеж Светлин при пътуване с пиян шофьор.

В София в храма "Свети Седмочисленици" беше отслужена и панихида в памет на жертвите на пътни инциденти.

Още два града отбелязаха деня в памет на жертвите на катастрофи, но не с шествие, а с различни инициативи - във Велико Търново бе организирана фотоизложба, показваща тежки катастрофи. В изложбата бяха включени и детски рисунки, посветени на безопасното движение.

В Ловеч "Пътна полиция" и местната структура на Българския червен кръст провеждат традиционната акция "Светлина". Проверяват се изправността на фаровете на автомобилите и дали шофьорите са подготвили колите си за зимни условия. Доброволци раздават книжки и брошури с указания за пътна безопасност. На изрядните шофьори с малки деца се раздават играчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!