1.6 млн. лв. глоба за "Енерго Про" за спрян ток

Последна промяна на 09 май 2013 в 16:17 1543 1

Офис на
Офис на "Енерго Про" във Варна

1 687 484 лв. глоба ще трябва да плати „Енерго – Про Продажби“ АД, защото е спряла тока на помпените станции на ВиК-Добрич на 13 септември 2012 г.

Това е решила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след проверка по сигнал на партия "Свободен народ".

Комисията счита, че в конкретния случай задълженията на водоснабдителното предприятие, заради които е спрян токът, не оправдава поведението на „Енерго – Про"

Проверката на антимонополната комисия показала, че ВиК-Добрич плаща вноски по споразумителен протокол за разсрочено плащане. Те били по-затруднени да плащат текущите си задължения.

„Енерго - Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, пише в решението на КЗК.

От комисията напомнят, че съгласно Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. 

В разглеждания спор, с оглед високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, постанови КЗК.

Добрич е град с помпено водоснабдяване и за функционирането на помпените станции е необходимо електрозахранване, което се доставя единствено от „Енерго – Про". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2013 в 20:20

Абе до 2 години няма и следа да остане от тия ЕРП-та, ще бъдат изметени или направо пометени от народното недоволство, и този сектор ще бъде изцяло одържавен, както и следва да бъде, сега въпреки че е лято, продължават да идват някакви раздути сметки за ток, представям си зимата какви ще бъдат, дори да няма никакво увеличение на сегашните цени, интересно кой си е внушил, че това може да се търпи безкрайно, като се има предвид, че икономическото състояние на повечето домакинства е крайно неблагоприятно...