Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прошков: В обединената десница няма да има сини вождове

Елица Мартинова 18 юни 2013 в 12:16 6995 55

Прошко Прошков, Снимка: БГНЕС
Прошко Прошков, Снимка: БГНЕС

"Смятам, че при преговорите за обединена десница новото поколение в синьото пространство няма да повтори грешката на предходни лидери, които налагаха модела на вождизма", заяви в интервю за OFFNews Прошко Прошков от "Движение България на гражданите". По думите му обединението в дясното пространство е възможно, ако приоритет при преговорите са интересите на десния избирател, а не сметките за влизане в парламента.

Г-н Прошков, изненадаха ли Ви протестите, които идват само месец след парламентарните избори?

Изненада ме действието на правителството, което ги предизвика, защото очевидно не са си взели никаква поука, че в момента има нулева толерантност в обществото за подобни прояви. Тоест, непрозрачна процедура, по която бе излъчен Делян Пеевски, промяна на закон по мярка на човека, за 10 минути, на тъмно, под масата. Сякаш не разбраха, че това нещо вече няма да бъде толерирано.

Как смятате, какъв ще бъде изходът от тези протести?

Според мен, бидейки всеки ден на тези протести и виждайки хората, те са истински автентични. Това са хора нормални, от средната класа, които си плащат данъците и сметките. Изключвам, може би, че винаги има провокатори, но те са толкова малко на всеки протест, че... Смятам, че тези протести ще завършат с оставка на правителството.

Напоследък се прокарва внушението, че голяма част от протестиращите са десни избиратели, които, освен всичко друго, са недоволни, защото не са представени в парламента. Какъв е Вашият коментар?

Така е, излязъл е и т. нар. „десен избирател“, колкото и напоследък да сме унищожили това понятие. Но всъщност са излезли всякакви хора, с всякакви убеждения. Мога да кажа, че основното и най-силното свързващо звено, най-големият общ знаменател е принципът: Хората срещу мафията. Не по-малко погнусени от това действие са някои членове на БСП.

Ако протестът постигне искането си и бъдат проведени предсрочни избори, не смятате ли, че гафът с Пеевски ще налее вода в стомната на ГЕРБ?

Това, смятам, че няма да се удаде лесно на ГЕРБ, гледайки настроенията, макар че те се опитват да бъдат активни. Познавам хора от тази партия и ги виждам активно по протестите. Но тук не става дума за партиен протест, това трябва да се уточни. Протестът е чисто политически, но не е партиен – никоя партия не може да го яхва и никой не може да бъде там, освен в лично качество. Разбира се, може да си правят такива калкулации ГЕРБ, но хората, които аз виждам на площада, не желаят да сменят едни мутри с други мутри, едни медии – с други медии. А те, всъщност, даже не са други, а са едни и същи. Не бива да се забравя, че това, което се случи днес като управление – БСП и ДПС, и като инструментариум, който си избраха в лицето на Пеевски за борба с организираната престъпност, бе до голяма степен създаван преди това от г-н Борисов. Нищо от това не е забравено и с начините, по които действа ГЕРБ, няма да има легитимност, за да управлява държавата, дори при предсрочни избори. Ако те не го разбират, ако не разбират, че е преломен момент, ще направят поредната политическа криза. Това не е 97-ма година за ГЕРБ.

ДСБ обявиха вчера, че възможно най-скоро ще започнат преговори за обединена десница. Виждате ли реален шанс за синьо обединение и има ли желание „Движение България на гражданите“ да участва в подобни разговори. 

Още след изборите заявих, че „Движение БГ“, дори да бе влязла в парламента, щеше да е наложително да води разговори с всички партии, с които има сходно виждане, сходни приоритети и морал. В някакъв смисъл това, че няма нито един представен от мнозинството хора на площата, може да ускори процесите на някакъв тип разговори. Но би било страшно, ако започнем да говорим бързо за обединения, механични сливания, сборове и пр., защото това дразни хората. Създава се усещането, че става въпрос за опит десните хора да се процедят през пролуката и да влязат в парламента. Това никога не е била мечтата на никой от нас. Ние трябва да търсим през разговори пътя, чрез който тези хора – нормалните, които плащат данъци, да бъдат представени в парламента и да получат управлението на страната, а не да се смятат каквито и да е проценти. Мисля, че няма да отидем в тази посока. Смятам още, че това поколение, което сме в момента, ще избегнем грешката на предходни лидери, които макар и с високи качества, налагаха вождизъм. Ще успеем да избегнем това питане, което много често е основният въпрос – кой ще го оглавява това обединение, кой ще го представлява. Това няма никакво значение в момента. Ако не намерим формула да си говорим, да видим общите приоритети и да тръгнем напред, ако не намерим начин автентично – през самите хора, да очертаем пътя на десницата, тази идея ще бъде обречена.

Ако от „Движение БГ“ започнете разговори с ДСБ, кои ще бъдат основните приоритети, без които диалогът няма да е възможен? 

Както казах, ние нямаме особени различия с част от непредставените партии, но в „Движение БГ“ към момента имаме едно основно искане – промяна в Изборния кодекс и възможност за честни избори. Ако не започнем от дъното, няма да постигнем нищо. Нужни са повече гаранции за честността на вота. Нашите идеи, те са споделени и от други партии, са свързани с промяна в Конституцията, в начина, по който функционира държавата, и разкъсване на тази връзка политика-олигархия-медии-банки. Целият този триумвират създава Франкенщайн-и. Ако не се обединим около това, няма да постигнем нищо. Но мисля, че ще успеем. Енергията на площада ще определи какво трябва да се свърши, не кой и кога, а какво.

Казахте ясно, приоритет при преговорите ще бъдат демократичните преговори. Все пак в каква структура според Вас би било възможно едно дясно обединение – под формата на коалиция от партии, ако десните партии се саморазпуснат и се слеят или по някакъв друг начин?

Честно казано, не мисля, че в момента трябва да се правят фундаментални неща – да се разпускат партии, да се късат ризи. Напротив, трябва да се седне и да се говори с нормален тон с всички, които имат сходни виждания. Това е първата и най-важна стъпка. Другото ми се вижда чисто техничен въпрос, на който в момента нямам отговор. Според мен на този етап е хубаво партиите да си имат всичко това, което са постигнали – структури, застъпници. Трябва да бъде запазен диалогът с хората. Те безспорно искат да седнем на масата и да забравим всички емоционални неща от миналото, защото така не става. Този път и най-хитрите надхитриха самите себе си. В момента работата на всеки е да действа инстинктивно, стига вече сметки, на които съм се нагледал във всяка партия. Какво трябва да се направи ще се реши не в лабораториите и в кабинетите, а на площада. Всяка сметчица ще бъде наказана с подобно нещо като този протесст – той коригира подобно поведение.

Ако има предсрочни избори до края на годината, смятате ли, че сините формации ще имат готовност и воля да проведат разговори в най-кратък срок? 

Не може да не се прави диалог и да се появят непреодолими различия между хора, които нямат същностни такива, а са разделяни по ред причини, които сега не е удачно да изтъквам, защото не е градивно. Все пак се оказва, че проблемът на държавата е другаде, а не в тези хора и тези партии – те трябва да се разберат. По-важното за мен е в тези протести наистина да има осъзнаване у хората, че ние не сме там, за да сменим Станишев с Първанов – в това няма нищо добро, да сменят Сидеров с някой друг подобен... психопат, да сменят Пеевски с друг подобен... някакъв си или да сменим една банка с друга, която обслужва държавата, или да сменяме един премиер с друг, от когото нищо няма да зависи. Следващата стъпка след протестите, защото аз наистина смятам, че правителството няма да удържи, хората трябва да бъдат убедени, че има алтернатива и смисъл. Нашата задача е да ги убедим, че дясната идея не е породена от желанието на 20 човека да влязат в парламента, а хората от площада да се превърнат в техни клакьори или агитка. Ако това е целта, аз от години бягам от това. Целта не е десни формации да съществуват само в името на съществуването си. Трябва да се водят разговори за необходимите промени в начина на управление, за стабилността на съдебната система, да направим стъпки, за да гарантираме честни избори. Ако това не се направи, всеки ще бъде зашливен. Ако това правителство бе предприело това, вместо да предлага безобразие и да бъде отново в лапите на Доган, щеше да бъде по-успешно. Все пак хората, които са на улицата, не искат анархия, просто им писна да ги храчат в лицето.

Какво е Вашето послание към десния избирател? 

На този етап не бих желал да отправям никакви послания към десните избиратели. Предпочитам аз да се вслушам в техните послания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews