Константин Павлов-Комитата: Властта иска да говори на езика на избирателите

Борислава Славова 09 юли 2012 в 15:21 4318 0

Константин Павлов. Снимка: Сергей Антонов
Константин Павлов. Снимка: Сергей Антонов

Писмо от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ получиха собствениците на сайта Politikat.net Асен Генов и Константин Павлов в петък, 6 юли, с въпроси как по-точно мерят обещанията на премиера Бойко Борисов. Сайтът е интернет платформа, в която потребители и редактори записват обещанията, дадени от политиците. В разговор с един от собствениците на Politikat.net Константин Павлов-Комитата главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев опита да открие отговорите на въпросите към ГЕРБ.

Какво е сайтът Politikat.net?

Сайтът беше създаден преди около две години, по-точно през септември, 2010 г. с цел да компенсира два големи дефекта в българската медийна среда. Първият голям дефект е, че новините, които се формулират в българската медийна среда нямат продължение. Тоест, случва се нещо, появява се медийна сензация, тази медийна сензация се тиражира и след това обаче не виждаме какво се е случило като резултат. Вторият дефект на медийната среда са новините в бъдеще време. Правят се заявки какво ще се случи след известно време, но когато стане това време да се случи, тогава вече никой не си спомня. И ние решихме, че е чудесна идея да създадем един такъв проект още повече, че в Америка има такъв проект. Той се казва "Обамаметър", където група журналисти записват обещанията на президента Обама и след това следят какво се е случило по всяко едно от тях. Нашият проект прилича на техния, макар да има леки разлики.

Ние се чухме с вас минути след като получихте писмото (пълния текст на писмото вижте долу, бел. ред.) и тогава с Асен Генов обмисляхте отговорите си. Имате ли вече готови отговори на тези въпроси?

Аз съм стреснат малко. Малко ми е странно, че го получавам това писмо. Наистина още не мога да го осмисля като цялостен документ. Първото нещо е, че е един радостен сигнал, че властта иска да говори на езика на избирателите. Тоест ние двамата с Асен сме обикновени избиратели и властта, и то от най-високо ниво - ГЕРБ, може би и самият Бойко Борисов, искат да знаят какво ние мислим за тях.

Споменахме Обама преди малко.Той беше известен с това как се допитва до избирателите и си разменя имейли с тях. Можем ли да кажем, че Бойко Борисов стана като Обама - започна да си говори с блогърите?

Аз се надявам той да си използва партийния I-Pad, защото не знам дали помните, но министрите си подариха по един I-Pad. Сигурен съм, че и Бойко има такъв. Да започне да използва партийния си I-Pad, за да може да си комуникира с избирателите. Така че Бойко Борисов да се включи активно в Twitter и във Facebook и вече да няма бариери между него и избирателите. Защо му е необходимо да речем всяко едно негово съобщение да минава през медия или да минава през някой ПР? Няма никакъв смисъл. Според мен той може директно да пише и директно да комуникира с гласоподавателите. Аз не искам да ви вземе хляба, в никакъв случай, има нужда от медии. Аз съм сигурен, че той това го има предвид и този I-Pad ще му влезе в работа.

Комита, аз очаквах да приемеш писмото като някаква форма на натиск срещу теб, а ти го тълкуваш по точно обратния начин?

Аз имам и други реакции, не е само тази. Ние само започнахме разговора.

От какви източници и по какъв ред е събрана информацията?

От три вида източници: първият източник, това са българските медии, най-вече онлайн медиите, защото те са най-лесни за ползване. Трудно е да изглеждаме часове телевизионна продукция или да прослушваме часове радио, тоест най-лесно е да четем текстове, които са публикувани в интернет. Вторият тип източници, това са отговори на въпроси от министерствата. Ние няколко пъти във връзка със заявени ангажименти от г-н Борисов или от министрите задавахме доуточняващи въпроси, които подавахме към министерствата. И третият източник - в лични интервюта, когато в първите два начина не сме успели да установим обещанията, ние организираме интервюта с някои хора или лично ги питаме: "Кажете по даден въпрос какво мислите?", за да можем да получим най-пълна картина за това, което се случва.

Тоест повечето неща, които сте записали като обещания, могат да се извадят от интернет, така че да покажете къде са публикувани?

Това е условие в нашия сайт. Вътре в сайта не може да се публикува нищо без да се посочи източник. Абсолютно всичко има своя източник някъде в медиите и това са директни цитати. Сайтът е социална медия. Това означава, че всеки може да се запише, включително ПР-те на министерствата, и вътре да коригират неща, които им се струват грешни. Единственото условие е това да бъде подкрепено с реален медиен цитат. Не може просто да се хвълят условни твърдения, трябва да се каже "на тази дата се случи това нещо, беше открита еди коя си отсечка на магистрала, ето ви медийния цитат". Тогава ние казваме "ок". Ето, сега да кажем за пожара, който горя на Витоша. Имахме едно обещание "До три часа пожарът ще бъде ударен" или "потушен", в някои медии имаше разлика. Това е също нещо съвсем конкретно.

Това обещание ли възпламени тази реакция според вас?

Не, едва ли. Ние, ако успеем някой ден да се видим с премиера Борисов, ще му зададем този въпрос "Защо смята, че журналистите, които твърдят,че пожарът не е угасен, работят за мафията?". И коя е мафията. Имаше само един министър, който призна, че има мафия и той вече не е министър. Това е Трайчо Трайков.  Той тогава каза: "Тук енергийната мафия прави нещо". Премиерът Борисов е вторият български министър, който говори за мафия.

Има ли случаи, когато сте записали грешни обещания, и по-късно сте установили, че премиерът или някой от другите политици, на които мерите обещанията, не е казвал това?

Имахме подобен случай в самото начало когато започна нашият проект. Получихме писмо от регионалното министерство, където пишеше, че не сме записали правилно това и това, моля ви коригирайте се, защото ние тия неща сме ги изпълнили. Аз тогава отговорих, че сайтът е със свободна регистрация и всеки може да пише в него, ако спазва правилата за поведение, заповядайте и коригирайте. След това обаче не настъпи корекция. Аз призовавам пиарите на министерствата и щабовете на партиите да влязат в сайта и малко да го раздвижат. Да прецизират вътре нещата, така че той да отговаря на истината.

Нека илюстрираме какво е "обещание" като дадем пример за едно изпълнено и едно неизпълнено обещание.

Аз веднага се сещам за едно изпълнено и едно неизпълнено обещание. Да започнем с хубавото, изпълненото обещание, да бъде пусната предсрочно метростанцията на Цариградско шосе. Тя беше пусната предсрочно, нямаше никакво съмнение, човек можеше да влезе и да се повози в метрото. За неизпълнено обещание мога да дам за пример -  магистралата София-Ниш. Тя трябваше да е готова през май, 2012 г. когато премиерът Борисов беше на гости при Борис Тадич. Той се върна от там и каза "разбрали сме се с г-н Тадич до 2012 г., месец май да имаме магистрала София-Ниш".

Сега спорът е дали думата "разбрали сме се с г-н Тадич" е обещание или не?

Какво значи "спор". Щом са се разбрали президент и премиер, че ще има магистрала, за мен това е пълноценно обещание. Аз даже очаквах на 31 май да се кача на колата и да тръгна към Виена, защото като се построи магистралата до Ниш, до Виена ще се стига за доста късо време.

Що е то обещание?

Има няколко тълкувания. Старозаветните обещания се отнасят за божиите духовни дарби, най-вече за Месия, Светия Дух и пълнотата от евангелски благословии, за които Бог увери Авраам и други светии, заради тях и заради всички вярващи след тях. Има и едно друго общоприето тълкувание: доброволно задължение, обричане да се извърши нещо. Като пример за него е дадено изречението: "Ще изпълня обещанието си". Друго е, че едно време на обещанията са казвали "Мъжка дума".

Бойко Борисов е само една малка част от сайта. Обещания се мерят на всички политици. Има ли политик, който да изпълнява отчетливо повече обещания отколкото всички останали?

Не съм забелязал някой да се отличава коренно.

Какво се прави когато има обективни критерии и обективни пречки, заради които не може да се изпълни дадено обещание?

Например България има вече 4-ти здравен министър от началото на този мандат и е естествено, че следващият министър не може да го държим отговорен за обещанията на предишния, освен, ако той изрично не е казал, че ще се ангажира с неговата програма и с неговите обещания. Така че специално за здравните министри статусите, които използваме са блокиране на обещанията. Другият пример е свързан с обещанията на президента Плевнелиев докато беше министър, когато той беше наследен на поста министър от Лиляна Павлова, тогава тя каза следното: "Между мен и г-н Плевнелиев има пълна приемственост." Аз думите "пълна приемственост" ги тълкувам като обещанията от Плевнелиев ще бъдат изпълнени от нея. Това е добър пример, така трябва да се прави, защото така на всички им е ясно, и на гласоподавателите, и на пресцентъра на ГЕРБ, какво се има предвид.

Ето и пълния текст на писмото изпратено от пресцентъра на партията:

"Уважаеми г-н Генов,

Във връзка с администрирания от Вас портал „politikat.net”, съдържащ твърдения за дадени „обещания” от министър-председателя Бойко Борисов, както и статистика затяхното изпълнение, Ви молим да ни отговорите на няколко уточняващи въпроса.

На какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов /освен ако нямате претенции, че сте обхванали 100% от публичните му изявления/?

По какви критерии определени части от изказванията на Бойко Борисов са квалифицирани като „обещания”?

Какви количествени и качествени измерители са използвани, за да бъде оценена обективно степента на изпълнение на „обещанията”?

От какви източници и по какъв ред е събрана информацията, обобщаваща степента на изпълнение на „обещанията”?

Колко често се актуализира статистиката по отношение на „обещанията”, които са със статут „в изпълнение”, така че да се осигури своевременно подаване на коректни данни към потребителите?

Имате ли претенции публикуваните данни да са с представително значение?

Севделина Арнаудова,

Ръководител Пресцентър ПП ГЕРБ."

Цялото интервю с Константин Павлов-Комитата може да чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews