Кой е новият властелин на Крим

Вероника Шербанова 10 март 2014 в 15:51 16960 10

Новият кримски премиер Сергей Аксьонов

Само до преди по-малко от месец настоящият премиер на Крим Сергей Аксьонов е известен само като лидер на малката проруска партия „Руско единство“.

Партията е основана през 2008 г. На първите си избори събира малко над 4% от гласовете и е представена в кримския парламент от 3 от общо 100 депутати.

Аксьонов е бивш полупрофесионален боксьор и бизнесмен с тъмно минало, известен с прякора Гоблина, остатък от дните след срутването на Съветския съюз, когато процъфтяват бандите.

Преди по-малко от две седмици Аксьонов беше избран за премиер на автономната област Крим, като избирането му също не протече гладко.

На 27 февруари сградата на кримския парламент беше блокирана от неизвестни въоръжени лица в камуфлажни униформи, а над сградата беше издигнато знамето на Русия.

До сградата бяха допуснати само група депутати, които гласуваха за назначението на Сергей Аксьонов за премиер на новото правителство и взеха решението за провеждане на референдум за присъединяване на Крим към Русия.

Според официалното съобщение на кримския парламент за двете решения са гласували 53-ма депутати при необходим кворум от 51. Според медиите обаче в залата се намирали 53 депутати, част от които напуснали заседанието, а други не са гласували. Липсата на кворум потвърдиха и няколко депутати, според които за избирането на Аксьонов за премиер са гласували по-малко от 40 депутати.

Изборът на Аксьонов за премиер не беше признат и от изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов. За сметка на това руският президент Владимир Путин обяви няколко дни по-късно, че приема изборът за легитимен.

По всичко личи, че Сергей Аксьонов е човек, поставен на власт от Москва, който работи усилено за присъединяването на Крим към Русия, пише „Асошиейтед прес“.

Аксьонов оглавява нова армия от 30 души, въоръжени с автомати АК-47. Войниците положиха клетва в един парк на Симферопол и все още се учат да маршируват в строй, допълва агенцията.

Наскоро кримският премиер обави, че няма лоши чувства към Украйна, независимо, че референдумът най-вероятно ще превърне Крим в част от Русия.

Ние не сме врагове с войниците, които са обещали лоялност на украинската държава, каза той за войниците, барикадирани във военни бази в Крим. Те ще могат да се приберат в Украйна, ако желаят, посочи той.

Аксьонов не беше важна клечка в престъпния свят. Той беше „бригадир“ в банда, която се занимаваше с изнудване, разказва един от членовете на украинската партия „Баткившчина“ Андрей Сенченко.

За принадлежността на Аксьонов към криминална банда говори и редакторът на проруския вестник „Кримска истина“ Михаил Бахарев, който отправи обвинения към настоящия кримски премиер при появата му на политическата сцена преди пет години.

Тогава Сергей Аксьонов отхвърли обвиненията на Бахарев и заведе дело срещу него, което спечели, но искът беше анулиран на по-висша инстанция.

Сега Михаил Бахарев се отрече от твърденията си и обяви, че това са били атаки от негови врагове, а разследването е показало, че Аксьонов не е бил свързан с престъпни банди.

Според критиците на новия премиер той е кукла на конци, някой, който е бил спуснат от Москва, за да улесни руското завземане на някогашна територия.

Местните журналисти твърдят, че появяването на Сергей Аксьонов на политическата сцена е станало с подкрепата председателя на кримския парламент и известен строителен предприемач Владимир Константинов, чието име в момента е замесено в скандали за неизплатени банкови заеми и провалени строителни проекти.

Според медиите компанията на Константинов „Консул“ е събирала пари от украинци, за да построи жилища, които така и не са завършени. Официално разследване обаче изобщо не е започвало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!