Часове преди изборния ден: Кой ще бъде следващият президент на Америка?

Елена Николова 03 ноември 2020 в 08:45 7240 0

Снимка pixabay

Американците са на финала на очакването да разберат кой ще управлява страната в следващите 4 години. Кандидатът на демократите Джо Байдън води със значителна преднина пред републиканеца Доналд Тръмп в националните социологически проучвания. Но дали ще познаят социолозите този път? И каква е ситуацията в страната преди вота?

Според последните данни на RealClearPolitics към 2 ноември Байдън води в президентската надпревара с 6,5% пред Тръмп. За да спечели изборите, всеки от кандидатите се нуждае от 50+1 гласа или мнозинство от 270 в Електоралната колегия (избирателен орган, представляващ гласа на народа във всеки отделен щат, като броят на гласовете се определя пропорционално на този на населението). Това означава, че резултатите от 3 ноември ще покажат кой щат кого ще подкрепи. От своя страна, Електоралната колегия ще гласува чак на 14 декември, след като излязат официалните резултати от изборите.

Социологическите проучвания разделят щатите на сигурни, клонящи и колебаещи се за кого да гласуват.

Към момента Байдън има електоралната подкрепа от 216 гласа - от сигурните и клонящите да гласуват за него щати. Ситуацията при Тръмп е по-различна - едва 125 гласа. Решаващи в изборите са колебаещите се щати – общо 197 гласа, които се разпределят между Уисконсин, Минесота, Северна Каролина, Флорида, Джорджия, Пенсилвания, Мичиган, Охайо, Аризона, Невада, Тексас, Мейн и Небраска.

Поради сравнително ниската избирателна подкрепа, която Тръмп има пред Байдън, той ще трябва да разчита на идеален сценарий, за да спечели изборите. 

От колебаещите се щати за кандидата на републиканците биха гласували Джорджия (16 електорални гласа), Охайо (18), Айова (6) и Тексас (38). Това са 78 гласа или общо 203, добавени към вота на сигурните и клонящите за кого да гласуват щати. За да достигне минимума от 270 гласа, Тръмп се нуждае от още 67.

Северна Каролина се е формирала като крепост на републиканците през годините. Въпреки това има изключения-  като 2008 г. и 1976 г., когато щатът гласува за кандидат на демократите - Обама и Джими Картър. Ако Северна Каролина продължи по традиция да подкрепя републиканците, това ще осигури на Тръмп електоралната подкрепа от още 15 гласа.

Флорида също би могла да подкрепи кандидата на републиканците, тъй като разликата между Тръмп и Байдън е около процент, който лесно може да бъде обърнат. Но дори да получи внушителната подкрепа от 29 гласа, тя няма да е достатъчна на Тръмп, за да спечели изборите – необходими са още 23.

В колебаещите се щати, подкрепящи Байдън, той води пред Тръмп с между 3 и 6,6%. Това би затруднило значително промяната в посоката на вота в полза на републиканеца. За да достигне до заветните 270 гласа, Тръмп се нуждае от подкрепата на Мейн (1), Небраска (1), Невада (6), Аризона (11) и Минесота (10) или Пенсилвания (20). Ако Минесота гласува за републиканеца, той ще победи с 276 гласа.

Сценарият с Пенсилвания е подобен, като щатът ще му осигури 2-ри мандат с 286 гласа.

Ако някой от тези щати подкрепи демократите, това ще коства победата на Тръмп.

От друга страна, колебаещите се щати, които клонят към Байдън, са Уисконсин (10 електорални гласа), Мичиган (16), Минесота (10), Пенсилвания (20), Аризона (11), Невада (6), Мейн (1) и Небраска (1) – общо 75 гласа. Заедно със сигурните и клонящите да гласуват за демократите щати, това прави Електоралната подкрепа от 291 гласа.

Ако Флорида, Уисконсин, Минесота и Невада гласуват за Байдън, а останалите щати за Тръмп, кандидатът на демократите ще спечели президентските избори с 271 гласа.

Подобен е и сценарият, ако Уисконсин, Минесота, Мичиган и Пенсилвания гласуват за Байдън. Тогава той ще получи 272 гласа.

За да победи, кандидатът на демократите се нуждае от подкрепата на Флорида, Пенсилвания или Северна Каролина. Необходимо е само един от трите щата, осигуряващи 29, 20 или 15 електорални гласа, да гласува за Байдън, за да му помогне да прекрачи границата от 270 гласа, гарантирайки му победата в изборите.

Данните от социологическите изследвания показват, че следващият президент на Америка е Байдън. От друга страна, Тръмп ще трябва да се надява на идеална подредба на щатите и резки обрати в посоката на гласуване в негова полза, за да победи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!