Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Защо Канада иска да привлече 1,5 милиона имигранти до 2025 година

По материал на Би Би Си 24 ноември 2022 в 07:30 8648 2

Самолет на канадските авиолинии.

Снимка Getty Images

Самолет на канадските авиолинии.

Канада залага много на имиграцията, за да запълни „дупката“ в икономиката си, отворена от излизащото от трудовия пазар застаряващото население от поколението на Бейби бумърите (Бейби бум е периодът на повишена раждаемост след края на Втората световна война, от 1946-а до 1964 г.).

По-рано този месец федералното правителство обяви агресивен план за приемането на 500 хил. имигранти всяка година до 2025-а, като през следващите три години се очаква в страната да пристигнат почти 1,5 милиона души. Според този план Канада ще приема около 8 пъти повече постоянни жители годишно на глава от населението в сравнение с Обединеното кралство и 4 пъти повече от САЩ.

Но не всички са съгласни с привличането на толкова много хора от чужбина – отбелязва Би Би Си в анализ. Скорошно проучване изведе на преден план притесненията около приемането на толкова много новодошли.

Предисторията

В продължение на много години Канада се опитва да привлече имигранти, които да останат в страната неопределено време, но не и да са граждани, за да поддържа растежа на населението и икономиката си. Миналата година страната привлече 405 хил. постоянно пребиваващи. Броят им е най-големият в цялата история на Канада.

Причините - подобно на тези в много страни, включително България - са застаряващото население и по-ниската раждаемост. Тоест ако иска икономиката ѝ да расте, Канада трябва да привлича мигранти. Ситуацията в Канада е такава, че в момента - по признание на правителството - имиграцията вече е причината за почти целия ръст на работна сила в страната, а се очаква до 2032 година да е причината и за целия ръст на населението на страната.

По-рано този месец правителството обяви, че се надява до 2025 година да привлича по 500 хил. нови имигранти годишно.

Уникално място

Днес около един на всеки четирима канадци е дошъл в страната като имигрант, което е най-високото ниво сред страните от Г-7. За сравнение - в САЩ само 14% са имигранти, приблизително колкото са и в Обединеното кралство.

Обединеното кралство, малък в сравнение с Канада остров с два пъти по-голямо от нейното население, вече има висока гъстота на населението, а Канада, с нейните малко над 38 млн. жители и с една от най-големите земни площи в света, има възможност да расте.

Макар в много страни да са изправени пред тежки последствия на ниската си раждаемост и застаряващото население, там се гледа враждебно на имиграцията. "Ограничаващият фактор за повечето страни е общественото мнение", казва политологът от университета "Макмастър" Джефри Камерън пред Би Би Си.

В САЩ - където броят на имигрантите, влизащи в страната през южната граница, е достигнал рекордно високи стойности - като цяло се изразява загриженост, че имигрантите са повече от работните места.

Преди Брекзит вълната от мигранти от Източна Европа в Обединеното кралство създаде противопоставяне на миграцията. Но през последните няколко години се наблюдава обръщане на общественото мнение за имиграцията, отчасти защото хората вярват, че след излизането си от Европейския съюз страната оказва по-стриктен контрол върху това кой идва.

В Канада враждебност няма. Тя исторически се е радвала на много висока подкрепа за имиграцията. "Смятам, че част от причините за това са, че има известно обществено доверие, че имиграцията в Канада се управлява добре от правителството и се управлява по начин, който служи на интересите на Канада", каза Камерън.

Но това не означава, че няма опасения относно имиграцията.

През последните години притокът на мигранти на границата със САЩ предизвика известни спорове, а появата на нова крайнодясна партия през 2018 г. - Народната партия на Канада - повдигна темата в националния разговор в навечерието на федералните избори през 2019 г.

Различните части на Канада също имат различно отношение към имиграцията.

Когато правителството обяви агресивните си цели за до 500 000 нови имигранти годишно, провинция Квебек, която може сама да определя границите на имиграцията си, заяви, че няма да приеме повече от 50 000 души годишно. Това би означавало Квебек, където живее 23% от населението в страната, да приеме само 10% от имигрантите в страната.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего заяви, че се опасява, че повече имигранти ще отслабят френския език в провинцията. "Вече при 50 000 души е трудно да се спре упадъкът на френския език", каза той.

И макар да е вярно, че Канада може да има повече възможности за растеж, някои места все още усещат кризата. Големи градове като Торонто и Ванкувър - където в момента живеят около 10% от населението - имат криза с достъпните жилища.

В анкета сред 1537 канадци, проведена от Leger и Асоциацията на канадските изследователи, трима от четирима казват, че са донякъде или много загрижени за въздействието на новия план върху жилищното настаняване и социалните услуги. Почти половината от тях, 49 %, смятат, че целите са твърде високи, докато 31% са на мнение, че те са правилни.

Канадският подход

Друг начин, по който Канада е уникална в западния свят, е нейният акцент върху икономическата имиграция - около половината от постоянно пребиваващите в Канада са приети заради техните умения, а не по линия на събирането на семейства. До 2025 г. правителството се надява броят им да достигне 60%.

Това се дължи отчасти на начина, по който е създадена канадската система, обяснява Камерън. През 60-те години на миналия век Канада преминава от квотна система по държави към система, основана на точки, която дава предимство на висококвалифицирани имигранти, които по-лесно биха допринесли за икономиката на Канада. "Същите принципи ръководят системата и днес", каза той пред Би Би Си.

В световен мащаб тази система е уникална, въпреки че Австралия и Нова Зеландия имат подобни.

В Обединеното кралство малко повече от един на всеки четирима постоянно пребиваващи се посреща чрез икономическия поток. В САЩ само около 20% от зелените карти се издават по икономически причини. И двете страни сигнализират, че се надяват да увеличат дела на икономическите имигранти, които влизат в техните страни, но голямата разлика и за двете страни е, че повечето икономически имигранти трябва да бъдат спонсорирани от своите работодатели.

В Канада предложението за работа може да се брои за общия брой точки, но не е задължително.

Въпреки че Обединеното кралство наскоро премина към система, базирана на точки, на практика тя остава подобна на старата система, която даваше предимство на имигрантите, които са имали предложения за работа.

Може ли Канада да постигне целите си?

Канада не само приема повече имигранти от икономическата класа в сравнение с други големи държави, но страната е и на едно от първите места по презаселване на бежанци.

Страната си е поставила амбициозни цели за бъдещето, но историята показва, че те не винаги отговарят на реалността. През 2021 г. Канада си поставя за цел да презасели около 59 000 бежанци - почти три пъти повече, отколкото страната е приела. В интервю за Си Би Ес министърът на имиграцията Шон Фрейзър обяснява, че разликата до голяма степен се дължи на свързаното с COVID затварянe на границиje както в Канада, така и по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews