Властта и гражданите - мисия възможна

...или как едно радиопредаване може да направи повече от всички институции

OFFNews 20 септември 2021 в 08:05 931 0

Вероятно често си задавате въпроса - защо ние и властта живеем в два паралелни свята?

Или - защо управляващите отчитат успехи, а ние живеем все по-зле?

И вероятно винаги сте си отговаряли едно и също - защото някъде там, в технологията на властта има сериозна пробойна. Именно пробойната, именно този сбъркан механизъм, е пречката властта и гражданите да не могат да намерят общ език. И може би именно това е огромният проблем, който води до скандално високо недоверие към всички институции у нас - от дребния кабинет на общинския служител в провинцията до големите кабинети на хората от изпълнителната власт в столицата.

И тук идва мястото да си зададем оня тургениевски въпрос - "Что делать". Какво да направим, за да бъдем чути? За да може гласът на гражданите да пробие, да има своята сила и тежест, да бъде превърнат от екзотична част от пейзажа във важния фактор, каращ политиците ни да се съобразяват с него.

С подобна задача през септември 2019 година се захваща Фондация "ДАРИК"  в патрньорство с Фондация „Четиридесет и две“. Проектът, наречен „Каузи с глас и лице“, цели обществеността да се запознае с хора, които работят в граждански организации, да разбере какво стои зад усилията им, каква е тяхната мотивация и какви са успехите им.

Зад тази амбициозна задача застава едно от големите лица на радиожурналистиката у нас - Пролет Велкова. Проектът започва свое радиопредаване, наречено „Властта на гражданите, или какво можем заедно“.

В продължение на 2 години предаването, излъчвано всяка сряда в ефира на ДАРИК радио има за цел едно - да разкаже за работата на гражданските организации, да запознае слушателите с тяхната кауза и да бъде в полза на обществото ни.

През тези 2 години са излъчени 85 епизода, които можете да гледате и слушате тук:

Градски теми, човешки права, екология, казуси - всяка една от темите, които уж трябва да са приоритет на властите, но остават нерешени в продължение на десетилетия бе тема на проекта  „Властта на гражданите, или какво можем заедно“.

Впрочем каква е властта на гражданите? Защо политическите партии не могат да заменят гражданските сдружения и организации? И как гражданските организации могат да влияят на управлението на страната, на общината, на определената институция?

Всичките тези въпроси търсеха и успяваха да намерят своето решение и своят отговор именно благодарение на проекта "Каузи с глас и лице". Защото едно е да пишеш стерилно законодателство. Но съвсем друго е да го приложиш върху хората, които да се сблъскват всекидневно с недъзите му.

Гостите и темите във „Властта на гражданите, или какво можем заедно“ бяха изключително много. През двете години, в които проекта се развиваше с помощта на финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП – Фонд Активни Граждани (www.activecitizensfund.bg.) темите, които успяха да придобият публичност бяха изключително разнообразни.

Например - умното събиране на отпадъци. Графити културата. Или пък социалното предприемачество. Проблемите на мигрантите в България, тяхното интегриране. Проблемите на хората със специални потребности.

Темите на предаването, което има освен ефир и своите канали в Spotify, Google podcast, Apple podcasts.

За тези две години в страната ни се случиха много политически събития. И всички те бяха предизвикани от голямата гражданска енергия, която успя да промени силите в политиката. Гражданска енергия, подхранена от усещането за несправедливост, за корупция, за желание за промяна на основните правила.

Тази гражданска енергия, която имаше своят ефир в предаването „Властта на гражданите, или какво можем заедно“.

Впрочем изводът, който можем да направим в края на проекта е простичък. Слоганът "Властта и гражданите" трябва да бъде трансформиран на "Властта на гражданите". В последните месеци сякаш именно гражданските организации, със своето поведение и последователност доказаха, че промяната е в ход.

Което означава, че „Властта на гражданите, или какво можем заедно“, част от проекта "Каузи с глас и лице" си е свършило работата.

Проектът „Каузи с глас и лице“ се изпълнява от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани - България. Основната цел на проект „Каузи с глас и лице“ е обществеността да се запознае с хората, които работят в граждански организации, да разбере какво стои зад усилията им, каква е тяхната мотивация и какви са успехите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови