Сводка на войната, 10 юли 2023 г.: Новата игра на Пригожин

OFFNews 10 юли 2023 в 20:08 9458 3

Евгений Пригожин

Снимка БТА/АП

Евгений Пригожин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Загуби в руската армия. Вече повече от година и половина това е най-строго пазената тайна на Русия: колко войници са загинали от началото на инвазията в Украйна? Според руско проучване, което е най-сериозното до момента по темата, броят им е 47 000. Проведено от онлайн медиите "Медуза" и "Медиазона", то допълва преброяването, направено от руската служба на BBC на руски език и група доброволци въз основа на публикации в социалните мрежи и доклади от гробищата в цялата страна.

Проучването, извършено от двете независими издания, взема предвид две нови и априори много по-надеждни бази данни: официалните данни за "свръхсмъртността" при мъжете през изминалата година и Регистъра на наследствените записи (РНД), открит от руските граждани за техните починали роднини. Цифрата от 47 000 е по-ниска от украинските и западните оценки за руските загуби, но все пак е три пъти по-висока от съветските загуби по време на десетгодишната война в Афганистан и девет пъти по-висока от загубите на руската армия по време на първата война в Чечня (1994-1996 г.).

Командирите на "Азовстал" се връщат в Украйна. По време на посещението си в Истанбул в събота украинският президент убеди турския си колега да пусне тези петима мъже, пленени от руснаците при падането на Мариупол през май 2022 г., да се приберат у дома. Съгласно споразуменията, постигнати с Москва, те трябваше да останат в Турция "до края на войната".

Жестът на Ердоган към Зеленски предизвика известно скърцане със зъби в Москва, където официалните лица все пак се въздържаха от преки критики към турските си колеги. Тези мъже, наречени от руската съдебна система "терористи", бяха посрещнати триумфално в Украйна и обещаха да се върнат на фронта възможно най-скоро.

Новини за украинската контраофанзива. Малко по малко тя напредва: по направлението Мелитопол и Бердянск (юг) украинските въоръжени сили са освободили около 169 кв. км, което е сравнимо с Одеска област, според изявленията на заместник-министъра на отбраната Анна Маляр. По бахмутското направление украинската армия също е постигнала напредък, като е възстановила контрола си върху главните височини на града.

Новата игра на Пригожин. Новината за пазената досега в тайна от Кремъл среща между Владимир Путин, Евгений Пригожин и около трийсет висши ръководители от групата "Вагнер", само няколко дни след бунта на наемниците, обиколи света тази сутрин. Тя беше потвърдена от Дмитрий Песков, който заяви, че са присъствали 35 командири на "Вагнер". По това време, според същия този Песков, Пригожин и хората му трябваше да бъдат в Беларус, където властите дори започнаха да строят военни лагери, за да ги настанят.

Твърди се, че на тази среща командирите на "Вагнер" са изложили своите претенции към руското ръководство, като същевременно са потвърдили лоялността си към държавния глава. Твърди се, че Пригожин от своя страна е проявил липса на уважение към президента - което може да обясни последвалата медийна атака срещу него. Въпреки това движенията на Пригожин и на неговите командири остават трудно за проследяване. Дали изобщо е отишъл в Минск, както обяви Лукашенко? Дали е в Санкт Петербург или е под наблюдение в Москва, както твърдят някои? Мистерия.

Rheinmetall и Bayraktar ще открият производствени обекти в Украйна. Водещата германска оръжейна компания ще открие завод за производство на бронирани превозни средства в Украйна през следващите 12 седмици, според нейния председател. Заводът вероятно ще бъде разположен в Западна Украйна, а Rheinmetall също така ще обучава украинци за поддръжка на произвежданите там танкове и други бронирани превозни средства. Според украинския министър на промишлеността Олександър Камишин е започнало и строителството на турския завод за производство на безпилотни летателни апарати Bayraktar.

Този проект, който се подготвя от 2019 г. насам, получи тласък през последните месеци в контекста на войната, но при всички случаи заводът няма да започне да функционира преди 2025 г.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

10.07 2023 в 23:19

За Украйна не знам, ама току що постигна нещо чудесно джуджака, и нямам търпение да видя сълзите на ОРКестрантите утре :-)

Швеция поддържаше неутралитет от ехее кога.

870

3

Constanza

10.07 2023 в 21:29

Значи всички или почти всички компании се изнесоха от Русия, а Украйна получава нови инвестиции. Постиженията на Путин се множат ли, множат.

210

2

Merc

10.07 2023 в 21:23

Аре тролчетата на пРезидента и Копейкин пак заработват. Дерзайте , таварищи !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки