Ще помогне ли ленд-лийзът на САЩ на Украйна да спечели войната

Борис Соколов, Грани.ру 03 май 2022 в 17:43 6108 0

Снимка U.S. Department of Defense

Войници товарят на самолет боеприпаси за 155-милиметрови гаубици M777.

Конгресът на САЩ прие закон за отпускане на ленд-лийз (военен заем бел. пр.) за Украйна. Сега доставките на оръжие, военно оборудване и стратегически материали ще бъдат значително опростени. Украйна няма да плаща за тях до края на войната и като цяло няма да трябва да плаща за оръжия и военно оборудване, които дотогава ще бъдат излезли от употреба. Доставките на оръжие от САЩ за Украйна занапред ще бъдат ограничени единствено от способността на американската промишленост да произвежда определени видове оръжия и от способността на украинската страна да усвои бързо тези оръжия. Разбира се какви оръжия ще се изнасят решава правителството на САЩ.

Досега от списъка са изключени само бойните самолети, дори такива съветско производство. Вашингтон смята, че това може да доведе до пряк военен сблъсък между Русия и НАТО. В крайна сметка самолетите ще трябва да бъдат прехвърлени на Украйна от източноевропейските държави - членки на НАТО. Съществува опасност руските системи за противовъздушна отбрана и изтребители да атакуват тези самолети, които все още се намират в полското или словашкото въздушно пространство. Това на практика би означавало да се атакува член на Aлианса, което би довело до задействане на член 5 от Северноатлантическия договор. Джо Байдън все още не е готов да поеме този риск.

Доставките на всички останали оръжия са в процес на обсъждане. До момента не невъзможно да се каже със сигурност  какви точно видове оръжия вече са доставени или предстои да бъдат доставени на Украйна. Досега има видеозаписи, които показват, че вече са доставени между 70 и 90 американски 155-милиметрови гаубици M777. 

За Украйна преминаването към калибър на НАТО е от принципно значение, тъй като нейната тежка артилерия е предимно съветска, с калибър 152 мм, а в украинските складове вече са останали само ограничено количество боеприпаси от този калибър. 152-милиметровите боеприпаси могат да бъдат доставени само от Чешката република, също в ограничени количества (България също разполага с количества бел. прев.). Превъоръжаването на украинската армия по стандартите на НАТО решава проблема с набавянето на боеприпаси в неограничени количества. Освен това 155-милиметровите оръдия на НАТО превъзхождат руските 152-милиметрови оръдия по мощност, точност, обсег и мобилност. Тяхната поява на бойното поле значително ще увеличи руските жертви и ще намали украинските. На Украйна се доставят и американски РСЗО (реактивна система за залпов огън), които са по-ефективни от съветските. Важна роля се очаква да изиграят и ударните безпилотни самолети Phoenix Ghost, чиято първа партида - 121 единици - вече пристигна в Украйна. Тези безпилотни летателни апарати са способни да атакуват не само бронирани превозни средства, но и системи за противовъздушна отбрана и тактически ракети.

Следващият вид оръжия, от които Украйна отчаяно се нуждае, са модерни танкове. Досега са получени само модернизирани съветски Т-72 от Полша и Чешката република. Те са по-модерни от Т-72, с които разполагаше украинската армия. Но тя се нуждае от повече танкове и възможно най-модерни. Изглежда, че тук има сравнително просто решение. Полша разполага с най-голям брой от най-добрите танкове в Европа - германските Leopard 2 от последните модификации. Със сигурност Варшава ще бъде готова да прехвърли някои от своите танкове на Киев. Танковете не са толкова трудни за управление, колкото самолетите, и украинските танкови екипажи могат да овладеят чуждите машини за седмици, докато на пилотите им трябват месеци. Въпреки това, за да може Полша да предостави на Украйна германски танкове, които са на въоръжение в полската армия, е необходимо, първо, разрешение от Германия и, второ, гаранции от Германия и САЩ, че те ще възстановят на Полша доставените на Украйна танкове от своите запаси или от текущото производство. Засега няма нито разрешение, нито гаранции.

Също така е изключително важно Украйна да се сдобие със системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег. Тук възможностите за доставка на съветско оборудване са сравнително малки, те вече са до голяма степен изчерпани. Забележимия пример за това е доставката на единствената словашка батарея С-300 за Украйна. В Източна Европа няма много такива системи, а перспективата да бъдат заменени с такива, произведени в САЩ, е обвита в мъгла. за да се обучат украинските екипажи да работят с американските аналози е необходимо време. Байдън и други членове на американската администрация изглежда са обезпокоени от доставката на такива системи за противовъздушна отбрана на Украйна, тъй като те могат да поразяват цели и на руска територия. Според Пентагона това може да доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта.

Друга важна потенциална част от западната военна помощ за Украйна са американските противокорабни ракети Harpoon, които могат да поразяват кораби на разстояние до 280 км. Ако украинците наистина получат такива ракети, активността на руския флот в Черно море ще бъде сведена до минимум и той вече няма да може да изстрелва "Калибър" от надводни кораби, а само от подводници.

Байдън внесе в Конгреса законопроект за 33 млрд. долара помощ за Украйна, от които 20,5 млрд. долара са за военния компонент. Подобен впечатляващ пакет очевидно ще включва не само преносимите ракети Stinger и Javelins с малък обсег на действие, но и по-сериозно въоръжение. Тъй като САЩ и другите страни от НАТО, ако се вярва на изявленията на официални лица, са настроени за победа на Украйна и военно поражение на Кремъл, и същевременно смятат, че конфликтът ще продължи поне още няколко месеца, те ще трябва да отменят всички ограничения върху доставките на оръжие за Украйна и да извършат пълна подмяна на тежкото въоръжение от съветски на натовски системи. През следващите няколко месеца, ако интензивността на бойните действия продължи (а през лятото тя може дори да се увеличи), Украйна и страните от Източна Европа вероятно ще изчерпят повечето от съветските си оръжия и бойна техника, както и някои боеприпаси.

Войната не може да приключи без освобождаването на поне онези територии, които Русия завзема след 23 февруари. Всъщност единственото възможно място за украинска контраофанзива е районът на сухопътния коридор към Крим. Това е степна област, в която хората и тейниката трудно могат да се скрият от самолети и ракети. Заради това украинското командване, имайки предвид руското въздушно превъзходство, предпочете да изтегли по-голямата част от войските си от този район, без да влиза в бойни действия в неизгодна позиция. Въпреки това стратегическата грешка, че в продължение на 8 години не са били изградени укрепени позиции на Кримския провлак и в прилежащите райони, не може да се приписва на сегашното командване на ВСУ, което действа едва от средата на миналата година. Украинците ще се нуждаят от много танкове и системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег, за да контраатакуват успешно тук и да затворят този регион за руските самолети и ракети. Всичко зависи от западните доставки. Но дори и при най-оптимистичния сценарий необходимото количество въоръжение няма да бъде на фронта преди края на май, а вероятно ще отнеме и повече време.

Агресията във всеки случай може да бъде спряна само по военен път, а не чрез санкции. Страните от ЕС ще "поздравят" Путин на 9 май с нов пакет от санкции. Предполага се, че тя ще включва петролно ембарго, но въвеждането му ще бъде отложено за края на годината и няма да има допълнителни санкции срещу Газпромбанк. За Русия това са "убождания с карфица", като се има предвид, че приходите ѝ от износ на енергоносители са се увеличили само заради войната в резултат на по-високите цени, въпреки че физическият обем на износа е намалял заради санкциите. Икономическите санкции вероятно ще имат ефект, когато войната приключи. Затова всичко ще се реши на бойното поле - вероятно през следващите седмици. Най-важното е украинската армия да се сдобие навреме с необходимите оръжия.

Борис Соколов е руски публицист, литературовед, литературен критик и историк. Автор на няколко исторически книги, който са преведени на много езици, включително и на български. Анализът е публикуван в независимото издание Grani.ru. 

*Заглавието е на редакцията

Превод и редакция Георги Ангелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови