Путин губи харизма и авторитет: Как назряват условията за пуч в Русия

Аббас Галямов, Можем объяснить 26 януари 2023 в 11:52 10873 21

Снимка

Опитът за военен преврат през август 1991 доведе до края на СССР.

Путин губи харизмата и авторитета си, неговият готвач-престъпник използва генералите за изтривалка, войната е предварително изгубена, а раздразнението по отношение на властта нараства. Създават се условия за военен преврат, обяснява в колонка за „Можем объяснить“ руският политолог Аббас Галямов – политически технолог, публицист, държавен деец и автор на речите на Владимир Путин в периода 2008-2010, когато днешният президент беше министър-председател.

Нарастващото недоволство на военните

Преди 50 години в Португалия група офицери, уморени от безкрайните колониални войни, устроиха метеж, който завърши с революция и свалянето на авторитарния режим на Салазар-Каетано. Не бива да се изключва възможността в един момент и руските им колеги да се пробват да направят нещо подобно.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-очевидна е безсмислеността й. На първо място, идва окончателното осъзнаване, че така или иначе няма да се получи победата над въоръжените сили на Украйна, свалянето на Зеленски и замяната му с условен Янукович. От друга страна сами по себе си нови територии на руснаците не са им нужни – те извън границите на собствените си региони рядко излизат и като цяло – земя в Русия има достатъчно.

Второ, каквото и да говори пропагандата, армейците виждат, че НАТО така и не влиза във войната, което означава, че тезата за плановете на алианса да атакува Русия изглежда все по-малко убедителна. Не говоря за това, че Пригожин със своята реторика напълно дискредитира режима в очите на военните, и озлоблението към властите, които позволяват на престъпника да си бърше краката с тях, се засилва в тези среди.

Не без значение е и чисто имиджовият компонент: с натрупването на проблемите в страната и армията, които властите, оказва се, не могат да решат, в очите на хората Путин все по-уверено се превръща от голям стратег в средна ръка диктатор.

Защо метежът е заразен

С оглед на гореизложеното има смисъл да вникнем по-отблизо в световния опит в организирането на военни преврати, като се опитаме примерим на себе си. Както е известно, при сходни обстоятелства различните субекти могат да действат по подобен начин.

Навремето авторът на тези редове случайно прочете няколко изследвания, свързани с обсъжданата тема. Спомням си, че ключовият фактор за успеха на пучистите е появата на няколко воински части, които ще демонстрират решителност да действат в новите условия. След като заговорниците обявят своите претенции за власт, някои подразделения трябва, например, да арестуват своите офицери, да излязат от мястото на дислокация и да започнат бързо да се придвижват към столицата или да направят нещо подобно.

Защо тези стъпки са толкова важни? Работата е в това, че след появата на информация за началото на преврат, ситуацията „се нулира“ и вчерашните лоялности в момента вече губят смисъл. Пред командира на всяка част възниква въпросът: „И сега какво? Именно точно в този момент е нужно командирът да види, че докато той мисли, някой вече действа. По-вероятно е да се присъедини към него, защото в противен случай да влезе в бой с него, с този, който е започнал. А това вече е сериозна лична отговорност, която обикновените бюрократи – включително и униформените – винаги избягват.

Най-важното нещо в този случай е, че точно в този момент в главата на командира, който мисли към кого да се присъедини, преминават всички претенции към сегашната власт, които с които някога се е сблъсквал. Всичко, което е чувал преди и на което не е реагирал, изведнъж започва да има значение – и корупцията, и несправедливостта, и загубените войни, и клановостта, и непотизмът, и репресиите, и фалшифицираните избори, и пренаписаните Конституции.

Трябва да се осъзнае, че огромното мнозинство от командири в армията на една авторитарна държава не са някакви упорити поддръжници на властите, а обикновени опортюнисти. Хората с убеждения не виреят дълго в бюрократичните среди. Така че, като всеки нормален опортюнист, този командир се опитва да изчисли опциите: кой ще спечели в крайна сметка. За да се присъедините към най-вероятния победител. Ако чутите веднъж някога претенции за власт му се сторят убедителни, тогава той ще реши, че властта най-вероятно ще бъде пометена от вълна от народен гняв и няма да устои. И щом няма да устои, тогава и няма за какво да вземате нейната страна.

Накратко, за да успее един преврат, той се нуждае от някакво групиране, което да се превърне в ядрото на нова политическа реалност, както и от натрупан набор от претенции, които ще създадат усещането, че правителството губи обществена подкрепа. Второто ще създаде общ фон, а първото ще осигури динамика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

21

поп Дръвчо

10.04 2023 в 21:11

Момци, язе да ви светнем дека Мордор отдавна нема ресурса да поддържа ядрено оръжие.

Това е ЗВЕРСКИ скъпо.

Това изисква една сериозна армия само да опазиш нещата, при това не става да е тип Вагнер. После трябва огромна индустрия която да прави нещо повече от пръчки за атомни централи. После трябва и икономика която да плати за това. После (всъщност най-напред де) трябва и правов ред за да не се губят пари, материали и заповеди по трасето.

Ааа и ядрени опити трябва да се правят. Поне подкритични ама те пък са още по-скъпи та и такива не се правят в Русия.

От последния ядрен опит са минали достатъчно години за да се пенсионира и най-младият руснак който с ръцете си е пипал бомба която после е гръмнала. Т.е. и хора няма.

То за беля, една от 20 ракети сигурно ще излети. И една от 20 излетяли сигурно ще гръмне и ще направи проблем.

Само че всички ще си кажат - вова голям го извади обачееее мек. И в Москва тия работи много добре ги знаят.

1010

20

Mounted Archer

10.04 2023 в 20:19

Не може да не се отбележи, че благодарение на високото ниво на "санитарна поддръжка", осигурено от адекватните потребители, този форум има само няколко мокшански гъгрици.

12407

19

Bad Horse

26.01 2023 в 16:44

Не Норвегия, Швеция имах предвид естествено. Норвегия си е в НАТО

12407

18

Bad Horse

26.01 2023 в 16:43

Да, но не наруши границите на Естония :) И там "фашистите бият руснаците". Финландия и Норвегия не решиха да си правят собствена ядрена програма, а кандидатстваха за НАТО. Както ще направи и Украйна. Ядреното оръжие иска милиарди за разработка и поддръжка. Без тях, няма позитиви, само негативи и рискове. Ядрените войски на Русия са от елитни, проверени за вярност на Москва руснаци, няма чукчи и бусурмани там. Дали всички на пост ще минат на служба на местния главорез, преди да обезвредят ракетите? Мисля че Москва ще си запази контрола над каквито ракети са годни все още. Подводниците са сигурни също.

1067

17

StinkingSonOf

26.01 2023 в 16:23

След това което се случи в Украйна никой повече няма да се откаже от ядрените си оръжия. Както виждаш Русия наруши границите на Украйна, които беше обещала да гарантира.

12407

16

Bad Horse

26.01 2023 в 16:02

StinkingSonOf, този аргумент все още е силен, но постепенно си губи силата. След разпада на Варшавския Договор и СССР, Москва си прибра ракетите обратно. Украйна беше между държавите които доброволно ги предадоха, срещу гаранции за сигурността си от Запада и Русия. На кой му трябва това главоболие, да поддържа собствена ядрена сила? Така че когато Китай си отхапе Далечния Изток, а Сибир, Татарстан и кавказките райони се отцепят от Москва, ракетите ще се върнат или деактивират. Под въпрос е колко са надеждни въобще. Ще се сключат съответните договори и новите държави ще минат под ядрения чадър на Москва, Китай и НАТО. Всичко е въпрос на лидерство от страна на Запада. Тогава Рейгън, Буш старши, Тачър в Британия бяха силни лидери и преговаряха с Горбачов от позицията на силата. Сега се забелязва втрърдяване на меките китки на Запад. Бавно. Много бавно, за съжаление....

1067

15

StinkingSonOf

26.01 2023 в 15:47

Както и да приключи режима на Путин, ще е добре Русия да запази целостта си, че иначе ще е много неприятно да цъфнат още няколко държави с ядрено оръжие и нестабилна власт на нейно място.

12407

14

Bad Horse

26.01 2023 в 15:10

За човек който обича Русия, тази война е трагедия. За човек който мрази Русия, нищо по-добро няма от дълга унищожителна война. Страната си разхищава ресурсите, човешки и материални, срещу съмнителни ползи, дори да спечели тези няколко района от Украйна. Колкото по-дълго се държи Путин на власт, толкова по-добре!. Аз искам поне още 10 години да изкара. Да продължава изолацията от свободния свят и аналния секс от Китай. Да продължава изтичането на млади хора навън. Да продължава империалистическата пропаганда - най-добрия опиум за масите. Докато НАТО-вците са им виновни за мизерията, няма да се стегнат и да си подобрят въпросната мизерия. Няма да приемат че други страни са си устроили живота по-добре от тях и трябва да копират тяхната система.

-529

13

6екеr4о

26.01 2023 в 14:57

Писах за тържественото прощаване с този Бял свят на Кадафи, Бин Ладен, Садам, даже припомних веселбата около кончината на Наджибула в Афганистан, но форумните путиняри нещо не могат да вдянат какво се случва, та да им разкажа още една история, тоя път съвеЦка, за последния ден на Дядя Джугашвили, щото Империята има богат опит в тая посока:
Официозната версия е, че са го намерили умрял, сгърчен и напикан, но неофициалната, широко разпространена из Свободния свят, на която нямам причини да не вярвам, е, че след като са разбрали, че Вожда е получил масивен инфаркт, блядовете са го заебали без медицинска помощ. В последствие, се е намесил Берия, който кротко е дрънкал кратуната на Сталин с торбичка пясък, та да е сигурен за резултата.
Такива ми ти работи с Вождовете, съвсем друг е въпросът, ако Лаврентий Павлович бе заел поста с неговите идеи за реформи, дали Перестройката нямаше да е дошла доста преди Великия Горби. Но в историята няма ако...
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието