Обида: Касапско облекло за майките на болни деца вместо пари и интеграция

Сълзи, мъка, крясъци, агресия, балони, черни бонбони и много самоирония на протеста на родителите на деца с увреждания

Антония Чорева 14 септември 2016 в 15:00 19861 11

Мъжът, който хвана полицая, за да гонят злото от парламента.

Много емоционален и много агресивен – така протече този път протестът на родителите на деца с увреждания.

Тихо и много тъжно изглеждаха протестиращите, които се бяха събрали в градинката зад парламента. За децата им бяха завързани черни балони в знак на тъга. Като „Кухите лейки отново на протест“ беше обявен протестът им - самоиронизирайки се, те използваха този надслов, за да покажат какво е отношението на държавата към тях (така ги нарече на предния им протест чиновник от социално министерство).

Тишината и примирението им обаче приключиха, веднага щом на протеста се появи социалният министър Зорница Русинова.

Майка на дете с увреждане започна да й крещи, подарявайки на министърката облеклото, което държавата е отпуснала – да го носи, докато гледа детето си. Бяла престилка.

В същото време друга майка взе мегафон и започна да крещи: „Нормално ли е това? Подигравка! В цял свят казват на всички служители и хора да гледат децата с увреждания с цивилно облекло, за да се интегрират по-лесно, а тук ни давате касапско облекло, за да си ги гледаме вкъщи“. Жената добави, че за 11 години от държавата е получила само това. Министър Русинова не продума.

„Децата ни пораснаха, да ги замразим ли, какво да ги правим, да ги пратим в Космоса ли“, викаше на министърката друга майка.

Сред тълпата се появи жена с кутия бонбони и без агресия каза на министър Зорница Русинова – „Заповядайте, почерпете си, синът ми е жив, днес става на 26 години“.

„Те говорят, виждат, чуват, имат обаче различни увреждания и не могат да живеят с другите деца, с другите хора, в тази държава.... Какво разбирате вие?“, викаше друга жена, която беше взела мегафона.

Министърката се опита да успокои родителите, като започна да обяснява, че правителството е предвидило мерки за децата с увреждания и тихо говореше, че вече ще се отпускат пари за всяко дете поотделно според заболяването, което има. Такава била програмата...

В това време майка заведе детето си с инвалидната количка право при министъра и я попита: „Искате ли да го гледате Вие за 170 лева?“.

Русинова остана безмълвна, докато към нея не се появи разплакана жена, която започна да нарежда: „168.89 лева. Не може да се гледат две деца с увреждания – близнаци с тези пари. Мъжът ми да кара камиони по цял свят, а аз да ги гледам по цял ден, защото няма асистенти, защото няма пари за асистенти, да не мога да работя, а те да живеят нормално. Какво ще стане, после няма да имам право и на пенсия, тогава на децата ми с увреждания ли да разчитам, те да ме гледат...“, жената спря да говори и започна да плаче.

„Ще горите в ада“, викаше тълпата към министър Русинова в това време.

Министър Русинова си тръгна с разтреперени ръце, а натам я изпрати викът на още една отчаяна майка: „Къде отивате? Към вашата бяла сграда ли? Трябва да отидете към една сграда в Сливен, която не е бяла“.

„Как не ви е срам да лъжете сакатите деца“, попита мъж, който беше с протеза на крака. Той отиде при полицаите, пазещи протеста, хвана единия за ръката и го поведе да гонят злото от парламента и държавата.

„Люсиии, сприиии“, така му викаха всички протестиращи, докато той се опитваше да влезе през един от прозорците на Народното събрание вътре.

В тълпата отекваха думите „Оставка“ и „Подигравка“, които бяха изгубили вече всякакъв смисъл.

Специално за днешния протест бяха дошли майки от цялата страна, със специално организирани автобуси и за да не си отидат вкъщи с празни ръце, те решиха да опънат плакатите си и тръгнаха към Министерски съвет, надявайки се там някой да ги чуе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

10

ELPIDA

14.09 2016 в 23:18

"Министърката се опита да успокои тълпата..."
Г-жо "журналист", Чорева, ако не сте чели трактата на небезизвестният Бердяев за човешкото възпроизводство,бих Ви простила.
Но да наричате в коментара си най-арогантно толкова безнадеждно страдащи хора "ТЪЛПА"-това не се прощава !

13214

7

XR4

14.09 2016 в 19:13

Чесъне,това:

"...Върховенство на правото-->Бизнес среда-->Бизнес-->Печалби/Доходи/Приходи в държавата-->Социални разходи..."

е много трудно за смилане от "материала".Той("материала") чака някой да му даде,някой да го оправи.И точно заради това си плува в лайната.

Изразявам искреното си възхищение от решителността на родителите на децата с увреждания(с една дребна забележка-трябваше да одерат "министър Русинова" , а не само да я псуват).Виновни за тяхното дередже сме всички ние и то точно заради това което ви е написал Чесън!Приемете този протест като обвинение не само срещу правителството , ами и срещу всички нас("нормалните") заради безразличието ни и заради овчедушието ни не към тях , а към собствената ни държава!!!