Наистина ли Лукашенко би се включил във войната на Путин?

The Guardian 12 октомври 2022 в 11:32 5390 1

Александър Лукашенко

Снимка Getty Images

Александър Лукашенко

Анализ на британския The Guardian

Александър Лукашенко, лидерът диктатор на Беларус, внимателно балансира по време на войната в Украйна.

На 24 февруари руските войски, които се бяха струпали на беларуска територия, преминаха границата с Украйна, използвайки страната му като плацдарм за най-голямото нахлуване в Европа след Втората световна война.

Но беларуският лидер не се включи пряко във войната и не изпрати свои войски в сраженията, като на моменти казваше, че според него инвазията се "проточва".

Сега срещите между Лукашенко и Владимир Путин отново породиха опасения, че той е на път да се включи в битката. Лукашенко заяви, че Беларус и Русия ще разположат съвместна военна група и че хиляди руски войници ще пристигнат в страната му през следващите дни за учения.

"Още веднъж подчертаваме, че задачите на регионалната група сили са чисто отбранителни. И всички дейности, които се извършват в момента, са насочени към осигуряване на достатъчен отговор на действията в близост до нашите граници", заяви беларуският министър на отбраната Виктор Хренин в изявление във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски би тревога по време на срещата на Г7 във вторник, като предложи да бъдат изпратени миротворци на ООН на границата между Украйна и Беларус, за да се попречи на Лукашенко да извърши "провокация".

Въпреки предупредителните знаци има сериозни съмнения, че Лукашенко е готов да хвърли собствените си сили във войната, която Русия губи в Украйна, дори и да е под натиска на Путин.

"Разбира се, че Путин разполага с много лостове за въздействие. Но той не може да принуди Лукашенко да извърши политическо самоубийство", казва Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор и учен от Фондацията за международен мир "Карнеги". "Ето защо смятам, че Лукашенко определено ще се опита да се противопостави на всякакъв тласък към пълна война."

"От друга страна, не мога да се обзаложа, че той ще успее в това завинаги", продължава той. "Има начини, по които Русия може да действа, които да провокират Беларус да се включи в бойните действия."

Освен да изпрати в битка собствените си войски, Лукашенко би могъл да позволи разполагането на руски войски до границите на Беларус с цел разширяване на украинската отбрана или евентуално да позволи на Русия да използва Беларус като полигон за обучение на някои от десетките хиляди руснаци, мобилизирани да служат в армията.

Според беларуския проект "Хаджун", активистка мониторингова група, съвместните учения може да се проведат в близост до няколко общински сгради в град Елск, само на 17 км от украинската граница.

Групата съобщава, че са отменени учебните занятия в музикално училище в близост до местния полицейски участък и административната сграда. Местните жители също така са били предупредени да не снимат нова колона от бронирани превозни средства, която трябва да пристигне в сряда, съобщи организацията.

Конрад Музика, независим анализатор в областта на отбраната и директор на Rochan Consulting, пише, че малко организации следят военните позиции на Беларус, тъй като въоръжените им сили "са сравнително слаби и освен реториката на Лукашенко, няма нищо друго".

Армията ще трябва да мобилизира 20 000 души, за да достигне пълната си численост, пише той. И ще има достатъчно време за стратегическо предупреждение, ако Беларус все пак започне да мобилизира и придвижи войските си към границата.

Въпреки това Беларус провежда учения с най-високата им честота от времето на Студената война, пише той. "Минск изпробва всички възможности, сякаш се готви за война", добавя Конрад Музика.

"Има три възможни обяснения за това поведение: 1) Подготовка за нападение от страна на НАТО. 2) Да се привлекат украинските сили близо до границата, за да се предотврати разполагането им в други райони. 3) Подготовка за нападение срещу Украйна", казва той. Засега експертът е съсредоточен върху варианти две и три.

Видеозаписи водят до предположения, че вместо Русия да премести тежко въоръжение в Беларус, за да се подготви за нападение срещу Украйна оттам, се случва точно обратното: Беларус изпраща в Русия танкове, боеприпаси и камиони от собствените си складове. Беларуският проект "Хаджун" публикува видеозапис с осем танка Т-72А, които се транспортират от Минск към Русия, и заяви, че свидетели са видели 15-30 танка и поне 28 камиона "Урал".

Франк Виачорка, старши съветник на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска, заяви, че не вярва беларуските войски да вземат активно участие във войната в Украйна.

Той каза: "Много се съмнявам, нищо не сочи към това. Напротив, военните лидери се опитват да успокоят войниците, като казват, че няма да бъдат въвлечени във войната, тъй като войниците са много притеснени, виждайки успехите на украинците. Никой не иска да се бие за Путин."

Виачорка заяви, че беларуската армия няма капацитет да воюва в Украйна.

Той каза: "Ние нямаме нито войници, нито военна техника. Голяма част от техниката вече е предадена на Руската федерация. Всичко, което може да бъде използвано, вече е използвано. Имаме малко боеспособни войници, до 7 хил. души, и те не са готови за настъпателна операция".

И все пак по-големите въпроси може би са политически. След като оцеля след протестно движение през 2020 г., Лукашенко няма да иска да рискува допълнително позициите си заради война, която според неофициални проучвания е изключително непопулярна в Беларус.

"Той не иска да бъде въвлечен във войната поради многото рискове, които тя може да създаде за него", казва Шрайбман, като отбелязва, че социологическите проучвания показват, че по-малко от 10% от беларусите подкрепят пряко участие във войната в Украйна.

А при положение, че Русия вече отстъпва, включването във войната може да обвърже съдбата му с инвазия, която вероятно ще завърши с неуспех.

"Авторитарните лидери обикновено не преживят добре военни поражения", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови