Мис Хелзинки и грозотата

Николай Слатински Последна промяна на 11 януари 2017 в 08:35 20378 9

Няма и аз да коментирам външния вид на Мис Хелзинки. Та тя е на възраст някъде по средата между най-малкото ми дете и по-голямото ми внуче...

Едно време какви кандидатки за Мис имаше, но, както се казва в стар съветски виц - конкурсите се печелеха от онези, които са виждали с очите си Ленин.

Няма да коментирам, защото други неща за мен са далеч по-важни и те са свързани не с Финландия, а с България.
За тези три дни, докато ние сме превърнали в тема номер 1 Мис Хелзинки, статистически:

--- 17 млади българи са напуснали Отечеството за доста време или завинаги. Към тях скоро ще се присъедини мой сегашен студент, който днес ми каза - като гледам какво се случва в държавата, в която живея и в учебното заведение, в което уча, знам, че нищо повече не може да ме накара да остана тук.

--- 261 000 лева са присвоени (откраднати) по корупционна линия от еврофондове и държавни поръчки. Мой колега в наблюдаваща тези процеси институция ми казва, че сега е златно време за такова присвояване (крадене) - властово безвремие и някои, даващи си сметка, че каквото още присвоят, това ще им е, затова го правят като за последно.

-- 27 работни места в различни заводи и предприятия са се освободили и вече няма кой да ги заеме. Приятел, който има компютърен бизнес с наши заводи и предприятия казва, че липсата на квалифицирани специалисти и работници става като природно бедствие, завърта се спиралата - няма специалисти и работници, заводите и предприятията не работят, а като заводите и предприятията не работят, специалистите и работниците напускат...

-- 46 домове и къщи са обрани и от тези кражби 43 ще останат неразкрити. Наскоро на една позната възрастна жена влезли в жилището и отмъкнали телевизора. Полицаят й казал - е, ти за един телевизор ли си, кой ще ги търси крадците, ние с големите акули трябва да се борим! А тя му отвърнала - ама на мен целият ми живот е свързан с телевизора, сега като ми го няма и не мога със сериали да си отвличам вниманието, ще трябва да мисля само за умирачка.

-- 6 клошари са премръзнали и напуснали вкочанени този безжалостен към тях свят. В подлеза на "Орлов мост" ме спря един клошар и понеже му дадох 2 лева, той се разоткровеничи - нашего брата, вика, сега мре като му'а без глава!

-- 97 нови онкоболни са се появили, от които за поне 40 поради разпадането на здравеопазването у нас съобщаването на страшната новина ще бъде като произнасяне на смъртна присъда. Точно така коментира на спирката бегла позната от квартала ни - вчера ми произнесоха присъдата без право на обжалване, защото това, което трябва да се направи, за да се "обжалва" тази присъда, аз не мога да си го позволя с моята пенсия и 43 години трудов стаж, две висши и два чужди езика.

-- 5 момичета-деца са родили деца, 4 от тях са ромки. Дъщерята на моя колежка изражда такива дечица и като неотдавна се опитала да обясни на родилката и на съвсем младата й майка как да гледат бебето, съвсем младата майка я прекъснала рязко - то ако му е писано, ще живее както и да го гледаме, море ти ни кАжи къде и кога дъщерята да ходи да си вземе наградата! Сиреч парите. Значи в техните представи те раждат за пари и това го смятат като бизнес.

А иначе, ако се върнем към дебата за Мис Хелзинки, моето вътрешно убеждение е, че голяма част от обсъждащите с присмех победителката в конкурса, като че ли не разбраха, че разделителната линия в спора е за нещо съвсем различно, доста по-принципно, много по-дълбоко и напълно неразбираемо за тях; то изобщо не се изчерпва с простата (им) констатация, че момичето е грозно.

За външния вид като за всеки вкус наистина би могло да се спори и не изключвам, че тяхната преценка като количество изказани мнения да вземе връх, да постанови с голям превес -победителката в конкурса е грозна.

Но за това - съвсем различното, доста по-принципното, много по-дълбокото и напълно неразбираемото за тях, именно една голяма част от тях изглеждат в моите очи грозно.

Ако дали си красив външно или не, е въпрос на природа, на шанс, на Господ, на генна лотария, то дали си грозен вътрешно е въпрос на личен избор, на ценностна система, на социална позиция и на съзнателно демонстриран манталитет.

Коментарът на проф. Николай Слатински е публикуван на личния му фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

9

Лопе де Вега

11.01 2017 в 11:32

Нямам какво да допълня. Тук без мен всичко сте му изяснили. Дано прочете коментарите и после да направи един конкурс по вътрешна красота, та да извадим за малко от пандиза Анита Мейзер и да я включим. Абе не е нужно много да си учИл, за да станеш за смях.

Поздрав!

73928

6

El Commandante

11.01 2017 в 10:17

Професоре, чуй това:

"Тръмп смята да обвини Сорос в „Заплаха за националната сигурност на САЩ”, след като встъпи в длъжност в края на месеца"


Ахахахахахахаха, с глас се смея, тва ако стане наистина ше е ташака на столетието....

73928

4

El Commandante

11.01 2017 в 10:08

Victimized, да точно така, виждам че схващаш правилно нещата :):):)

21765

3

Victimized

11.01 2017 в 10:02

"За външния вид като за всеки вкус наистина би могло да се спори и не изключвам, че тяхната преценка като количество изказани мнения да вземе връх, да постанови с голям превес -победителката в конкурса е грозна."

Значи примерно, в състезание по 100 метра спринт , ще гледаме не този който е пресякъл пръв, а ще отсъдим според принципите си за да изберем най-достойния кандидат? И чии принципи ще да бъдат основополагащи?
Сами се погубвате с този нео-либерализъм.
А работата е точно в принципите, принципа, че 2+2=4 и от там на сетне всичко останало. В конкурсите за красота да се оценява красотата, не политическия и социалния толеранс. На музикалните награди, да се оценява музиката, на филмовите да се оценява киното и възможностите на актьорите ,не да се раздават на квотен принцип, че да има за всички !!!!
Това са принципите според които сме изградили обществото си, другото дето го правите, не знам какво е ......

73928

2

El Commandante

11.01 2017 в 10:01

По логиката на този професор България требва да е пожизнен световен шампион по футбол, просто защото по-готини от нас нема.

11508

1

Бухльо

11.01 2017 в 08:55

Дали си красив е въпрос на генна лотария, ама ако си грозен, няма какво да правиш в "Мис" / "Мистър". Това е конкурс за красота, а не за красиви по душа. Другото - символичното, философското, за което пишеш, просто не му е там мястото.
Иначе си прав, че с нашите проблеми сме на принципа "всичкото Мара втаса...". Обаче като си говорим за символи и във въпросния конкурс се крие проблем - как пропагандата опорочава всичко, за да прокарва своите нежелани от хората тези. А момичето е грозно, факт.