Какво ни казват изтеклите секретни документи за войната в Украйна

OFFNews 10 април 2023 в 09:44 10281 4

Украински войници се возят на БТР на фронтовата линия в Бахмут, Донецка област, Украйна, събота, 8 април 2023 г.

Снимка БТА/АП

Украински войници се возят на БТР на фронтовата линия в Бахмут, Донецка област, Украйна, събота, 8 април 2023 г.

Какво разкриват десетките секретни документи на американското министерство на отбраната – карти, диаграми и снимки – които изтекоха в интернет?

Документите, някои от които са обозначени като "строго секретни", са пълни с хронология и десетки непроницаеми военни съкращения и представят подробна картина на войната в Украйна, пише Би Би Си.

В тях се разказва за жертвите, понесени от двете страни, за военната уязвимост на всяка от тях и, което е от решаващо значение, за относителната им сила, когато Украйна реши да започне дългоочакваната си пролетна офанзива.

Колко реални са тези печатни страници, разгърнати и фотографирани? И какво казват те на нас или на Кремъл, което вече не сме знаели?

Първо: това е най-голямото изтичане на секретна американска информация за войната в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия преди 14 месеца. Някои от документите са отпреди шест седмици, но последиците от тях са огромни.

Цитирани са служители на Пентагона, които твърдят, че документите са истински.

Информацията в поне един от тях изглежда е била променена значително в по-късна версия, но сред изхвърлените 100 документа това изглежда сравнително незначителна подробност.

Би Би Си се е запознала с повече от 20 от документите. Те включват подробни сведения за обучението и оборудването, които се предоставят на Украйна, докато тя сформира дузина нови бригади за настъпление, което може да започне до седмици.

В тях се посочва кога бригадите ще бъдат готови и се изброяват всички танкове, бронирани машини и артилерийски установки, които се предоставят от западните съюзници на Украйна.

Отбелязва се също, че "сроковете за доставка на оборудването ще повлияят на обучението и готовността".

Една от картите включва "график на замръзналата от кал земя", който оценява състоянието на земята в Източна Украйна с настъпването на пролетта.

След зимата, която подложи на максимално изпитание противовъздушната отбрана на Украйна, има и отрезвяващ анализ на намаляващите възможности на Киев за противовъздушна отбрана, тъй като той се опитва да балансира между ограничените си ресурси за защита на цивилното население, критичната инфраструктура и фронтовите си войски.

Доколко това е ново?

Голяма част от подробностите са познати. Просто са много повече и са събрани на едно място.

Да вземем например броя на жертвите. Не е голяма изненада да научим, че по оценки на САЩ са убити или ранени между 189 500 и 223 000 руски войници. Еквивалентната цифра за загубите на Украйна - между 124 500 и 131 000 души - също съответства на приблизителните данни, съобщени на журналистите през последните седмици.

И в двата случая Пентагонът заявява, че има "ниска степен на доверие" в цифрите поради пропуски в информацията, оперативна сигурност и умишлени опити, вероятно и от двете страни, за заблуда.

Показателно е, че това е единственото място, където са правени опити за промяна на документите, за да изглежда, че Украйна има най-много жертви.

В една от версиите, появила се в проруски сайт в Телеграм, броят на украинските "убити в бойни действия" ("16 хил. - 17,5 хил.") е ги е записал за руската страна, а цифрите от украинска страна са обърнати, така че да гласят "61 хил. - 71,5 хил.".

Всичко това ни води до въпроса кой и защо е изнесъл документите.

Историята за това как документите са си проправили път от платформата за съобщения Discord до 4Chan и Telegram вече беше разказана от Арик Толер от разследващата разузнавателна група с отворен код Bellingcat.

Толер казва, че все още не е възможно да се разкрие първоначалният източник на изтичането на документите, но отбелязва появата им в популярната сред геймърите платформа за съобщения в началото на март.

На 4 март, след спор за войната в Украйна на сървъра Discord, посещаван от играчи на компютърната игра Minecraft, потребител пише "ето, имам няколко изтекли документа", преди да публикува 10 от тях.

Това е необичайна, но едва ли уникална форма на изтичане на информация.

През 2019 г., преди парламентарните избори в Обединеното кралство, в Reddit, 4Chan и други сайтове се появиха документи, свързани с търговските отношения между САЩ и Обединеното кралство.

По това време Reddit заяви, че нередактираните документи са с произход от Русия.

В друг случай миналата година играчите на онлайн играта War Thunder многократно публикуваха поверителни военни документи, очевидно в опит да спечелят спорове помежду си.

Последното изтичане е по-чувствително и потенциално вредно.

Украйна ревниво пази своята "оперативна сигурност" и не може да се радва, че толкова чувствителни материали са се появили в такъв критичен момент.

Пролетната офанзива на Украйна може да представлява решаващ или преломен момент за правителството на Зеленски, за да промени динамиката на бойното поле и да създаде условия за мирни преговори по-късно.

В Киев официални лица заговориха за възможна дезинформационна кампания от страна на Русия.

Други военни блогъри предполагат обратното: че всичко това е част от западен заговор за подвеждане на руските командири.

Важното е, че в изтеклите досега документи няма нищо, което да сочи посоката или насоката на украинското противодействие.

Кремъл би трябвало вече да има доста добра представа за мащаба на подготовката на Украйна (въпреки че провалите на разузнаването на Москва са многобройни по време на войната), но за да увеличи шансовете си за успех, Киев трябва да държи врага си в неизвестност за това как ще се развие кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

10.04 2023 в 12:59

Всичко е Фотошоп, ЕЖК го каза, а Данилов го потвърди.

10298

3

AntiZ

10.04 2023 в 11:44

Не знам какво е изтекло и откъде, но гледам и слушам какво говори фашистката пропаганда на московията. Забавно е!

https://youtu.be/0rnN4k9u4Zs

-529

2

6екеr4о

10.04 2023 в 11:02

СъвеЦкият съюз много години се готвеше за Световна Пролетарска Революция, както я наричаше кремълската пропаганда, очевидно разведката на Путлер продължава славните традиции на съвеЦката такава: вербуване, шантажи, къртици и прочие безмерна гадост!

22548

1

dolivo

10.04 2023 в 10:48

Руските къртици се изплащат бавно и славно. Само мерзостта на апаратчиците расте, вместо да харчат пари за ПР и къртици, да вложат в икономиката на страната.

Но защо, когато крепостния селянин е смазан със страх и медикира с водка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!