Истерията за Омикрон трябва да спре

Пред генетична катастрофа ли е коронавирусът

Д-р Сергей Иванов Последна промяна на 04 януари 2022 в 12:15 23726 13

В България медийното преекспониране на всеки нов вариант на коронавируса стана лоша традиция. Обичайно старт за поредната доза дават т.нар. „математици“. Техните апокалиптични прогнози досега нито един път не са осъществени, но медиите продължават да им дават гласност. Гражданите трябва да са наясно, че нито един от „математиците“ няма експертни познания или какъвто и да е опит в епидемиологията и вирусологията. Техните предсказания не са резултат на специални изчисления, а са лично мнение на хора с научно ниво гимназиален курс по биология, а и по-зле!

Какви са фактите за Омикрон? Този вариант на вируса придоби популярност през ноември заради многото мутации в генома. Това притесни леко учените, но предизвика истински апокалипсис във „Фейсбук експертите“. Мутациите помагат на новия вариант да се укрие от имунната система, както и за по-лесното предаване между хората. Всичко обаче си има цена и че тунингованият вариант на коронавируса води до по-леко протичане на заболяването при хората, вече е установен факт. Това е естественият път на развитие на всеки патогенен вирус – те стават по-малко смъртоносни с времето, но по-добре приспособени да циркулират в обществото. Успехът, от гледна точка на вируса, не включва смъртта на човека, а дългосрочно паразитиране в неговите клетки! Според клиницистите Омикрон води до леки до умерени грипоподобни симптоми и има понижена вероятност за усложнения. До пневмония, т.е. слизане на вируса до белите дробове, се стига по-рядко.

През декември Омикрон първо превзе Великобритания и за тридесет дена се превърна в доминиращ вариант. Всички медии огласиха рязкото покачване в броя на заразените. По-точно спрямо ноември нарастването е 2,3 пъти (до около 2,7 милиона случая). Дотук медиите бяха коректни. Сега ще разкажа накратко и останалата информация. Във Великобритания през последните 4 месеца се вихри основно вариантът Делта. Средно на месец се заразяват около 1-1,2 милиона. Усреднено за октомври-ноември на месец от коронавирус почиват 4145. През декември ситуацията коренно се изменя. Омикрон измества Делта и повишава 2,7 пъти заразените, но изненадващо понижава общата смъртност от коронавирус с 12% до 3655. Още по-драстично е установеното намаление в съотношението починали/заразени. Ако предишните три месеца то е 0,36%, за декември е 0,137%, т.е. редукция на смъртността с цели 62%. Нашествието на Омикрон успя за един месец да понижи броя на починалите от коронавирус във Великобритания! Подобна е ситуацията в ЮАР, родината на Омикрон. На фона на тези показатели, и съвсем логично, британското правителство отказва да въведе строги мерки за социална изолация. Обратното, в Англия, а и Франция, САЩ и други облекчават карантината за преболедувалите и контактните.

В някои държави на континентална Европа, включително и България, обществените нагласи, за съжаление, са коренно различни. Водени от Фейсбук и математически „експерти“, медиите преекспонират Омикрон и всяват паника след гражданите. Отново се чуват призиви за затваряне на училища и бизнеси. Истерията е напълно излишна и контрапродуктивна и трябва да спре. Нека всеки журналист се замисли дали иска да препълни болниците с уплашени хора, да затвори бизнеса и децата си в къщи, все мерки които досега само отлагаха поредната вълна на епидемията. Трябва да се подхожда хладнокръвно и рационално, да се реагира адекватно на конкретната епидемиологична ситуация и да се дава гласност предимно на официални и експертни становища. Врачките, математиците/физиците и личните лекари не спадат към тях! Можем да направим и други неща:

• Банално, но трябва да повишим броя на ваксинираните граждани. Наличните ваксини, особено иРНК базираните, не са много ефективни спрямо Омикрон, но все още намаляват с пъти шанса инфекцията да се усложни и стигне до фатален край. Ваксинирайте се, включително с бустерна доза.

• Спрете издаването на зелени сертификати за антитела. Както и преди три месеца, няма никаква научна обосновка за тях. Сертификатите за антитела са популизъм и измама и придават фалшиво усещане за защита.

• Никакво затваряне! Това е мярка за изключителни случаи, трябва да се въвежда, когато няма друга опция и да се спазва решително, но за кратък срок. Досега в цивилизования свят затварянето доказано не върши работа, само отлага и/или проточва във времето поредната вълна. Удължаването на епидемията чрез мерки за социална изолация е рискована тактика. Тя намалява натиска върху болниците, но от друга страна осигурява време на вируса да мутира и да се изменя. Така възникват нови варианти и всичко започва отново.

• България е световен шампион по смъртност от коронавирус и до голяма степен това се дължи на лошото лечение. Трябва отново да се проведе диалог относно терапията на коронавирусната инфекция. Това е за специалисти, но ще маркирам някои неща. Продължава ненужното тъпчене на пациенти с антибиотици, кортикостероиди и противопаразитни препарати. От друга страна, не се използват пълноценно доказани антивирусни терапии. За съжаление у нас лечението повече зависи от личните пристрастия на конкретни лекари, отколкото от базирани медицински факти и доказани протоколи. Последните месеци в света навлизат нови препарати, за които в България лекарите дори не са чували.

• Още нещо за болниците. Епидемията показа колко неадекватни в реална ситуация са огромния ни брой болници. Това не може да се промени на момента, но поне трябва да е стимул за реформи. Ако сега не се започне обмислянето то кога ще е подходящото време? Същото важи за другите институции в здравеопазването, особено за пребиваващото в друг век ведомство на д-р Кунчев.

• Да затваряме ли училищата? Дали да тестваме всяка седмица? Тези въпроси се въртят като дяволчета около върха на игла без изгледи за истина от последна инстанция. Тестването в училищата се провали, положителните случаи са екстремно малко и изобщо не корелират с епидемиологичната ситуация в страната. Качеството на евтините тестове в училищата е една от причините но съществената такава са ниските нива на заболеваемост при децата, както и малкия времеви прозорец в който може да се открие вируса при тях. Няма нужда масовото тестване, причинило такива социални сътресения да продължава по този начин, а е и скъпо. В училищата трябва да има тестове, но по-добре е да се използват само при ученици със симптоми или контактни, а най-добре е пробите да се изпращат в лаборатория за qPCR анализ.

Последната тема, която заслужава да се спомене, са прогнозите на молекулярните биолози за Омикрон. Този вирусен вариант е шампион по брой мутации, толкова много, че всъщност застрашават неговото съществуване. На практика коронавирусът изчерпа почти всички опции за промяна във важния S протеин. При Омикрон вече става въпрос не толкова за нови мутации, а за съчетание на познати такива и може би рекомбинация с други респираторни вируси. Мутациите са нож с две остриета. Когато те изменят силно генома, може да се стигне до „генетична катастрофа“. Многото грешки в РНК на вируса в крайна сметка водят до израждане на популацията и самоограничаване на епидемията. Това многократно е наблюдавано при други патогени. Нещо подобно се случи, според японските вирусолози, в тяхната страна точно с коронавируса, и може да се повтори и в глобален мащаб. Дали Омикрон е началото на края на пандемията предстои да видим. От практическа гледна точка за България е по-важно, че Омикрон ще измести по-смъртоносния щам Делта и на това не бива да се пречи. Омикрон всъщност има потенциал да довърши ваксинацията в страната без повишаване на смъртността, поне това е оптимистичната опция.

Най-същественият въпрос за близкото бъдеще, на който още не може да се отговори, е дали имунитетът на преболедувалите от Омикрон ще е устойчив към следващия вариант на коронавируса - този, който ще смени Омикрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

855

13

ваксиниран

06.01 2022 в 12:30

Онзи с оригиналната липса на мозъчна дейност - всички те лъжат, брат, така е. Няма болни, тва са огледала и пушек. Измислици, всички са в комбина. Ти знаеш, така е.

Овчар.

855

12

ваксиниран

06.01 2022 в 12:25

Живеете в измислен свят и вредите на околните. Не само това, ами и не ви пука - хора умират, страдат, инвалидизират се. За вас това няма значение. Радвате се, че разпространявате заразата и убивате хора. Защо да ви желая доброто?

904

11

Ronik

06.01 2022 в 10:10

" не ви желая доброто"... няма какво повече да добавя

21662

10

spirit оригиналът

05.01 2022 в 16:28

Днес властите отново грозно излъгаха, като вдигнаха % на заразените с коронавируси само за 5 дни от 4,5 на 14,5% от пробите. Това е лабораторно невъзможно и патогенетично от развитието на вирусите невъзможно, освен ако няма директна уговорка, България да не изостава от темпа на провалилата се Западна Европа темп на заразени.

И още едно манипулативно действие -157 починали са за периода от от неделя 14.01 ч. до вторник 13.59 ч. Същото е и за намерените за денонощие, но се представят така, заради методите на НСИ. Болни почти няма, а ако има не са повече от друг сезон на ОРЗ.

Но забележете, че от % на т.нар ваксинирани сред новооткритите е 26,36%, точно толкова , колкото са и обявените изобщо сред популацията? Тогава? Нито го карат по-леко, нито умират по малко, последствията за тях са по – сериозни, защото имат и постваксинални тежки реакции, които българските власти не обявяват. Тук за разлика от ЕУ може да ги съдим и то яко, по закона за задълженията и договорите?

Та, кое не е ясно

855

9

ваксиниран

05.01 2022 в 12:30

Овчар, кво разбираш ти. Смешник.

2374

8

zuljin

05.01 2022 в 11:01

Отрепко платена с овчи мозък, далаверата ви секва, тоите евроцентове за малоумни коментари също!!!

855

7

ваксиниран

05.01 2022 в 01:37

Забавно - овчарите излезли на мегдана да разправят мъдрости. Забравили си мозъците в обора, ама това нямало значение, защото те и без това не били по-големи от стафидки.

Интересна теза - "няма кво да се ваксинирате, то вече няма за кога". "То няма кво да го мислим тоя вирус, той така и така ще изчезне ей ся." "Това е просто грипче, няма кво да се притеснявате." "То здравната ни система е виновна, не че сме неваксинирани глупаци."

Нещастници сте, братлета, не ви желая доброто. Не знам как спите през нощта. Тъпанари.

904

6

Ronik

04.01 2022 в 15:30

До ваксиниран,
Срещу простотия и истерия ваксина няма. Т.е. безнадеждно е за теб.

2374

5

zuljin

04.01 2022 в 14:45

Кой се ваксинирал, ваксинирал... Оттук нататък ползата е нулева.
Ти май не можеш да мислиш, и затова предпочиташ да изпълняваш?