Германия няма да се справи!

Александър Кудашев - DW Последна промяна на 31 август 2016 в 15:07 10521 7

Снимка БГНЕС

Точно преди една година Меркел произнесе паметното "Ще се справим" и приветства с "добре дошли" стотици хиляди бежанци. Ще се справи ли наистина Германия? Не, категоричен е главният редактор на Дойче веле Александър Кудашев.

Няма да се справим, защото не знаем с какво точно трябва да се справим. Какво искаме всъщност: просто да се грижим за прииждащите хора - или да ги интегрираме?

Няма да се справим, защото не знаем кога можем да кажем, че ние (всички ние!) наистина сме се справили. Само един пример: над 25 години след Обединението твърде много германци все още смятат, че не сме едно цяло.

Няма да се справим, защото разглеждаме това предизвикателство от чисто техническа, но не и от културна гледна точка. Ще ни се наложи да свикнем да живеем с Другото, Чуждото, Различното. Но вместо да се захванем с тази задача, ние си втълпяваме, че бежанците ще решат демографския ни проблем.

Няма да се справим, защото не проумяваме, че като цяло мигрантите са по-консервативни и по-религиозни от нас.

Няма да се справим, защото изобщо даже не можем да си представим колко усилия са нужни, за да приобщим хора, които идват от друга култура.

Няма да се справим, защото макар да си имаме такива хубави думи като родина, отечество, татковина, ние рядко успяваме да дадем на мигрантите усещането, че Германия може да бъде и тяхна родина - в езиково, културно и политическо отношение.

Няма да се справим, защото си мислим, че трябва да подхождаме към хората, които идват при нас, не рационално, а емоционално.

Няма да се справим, защото отношението ни към собствената ни нация е твърде сложно. Представата ни за нас самите не е само положителна - и затова не сме в състояние да налагаме пред другите положителна представа за Германия.

Няма да се справим, защото въпреки всичките уверения ние просто не сме подготвени да бъдем онази пъстра република, за която прочувствено говори нашият президент.

Няма да се справим, защото интеграцията на бежанците и мигрантите представлява задача, която ще занимава поне три поколения. А ние си затваряме очите пред това предизвикателство.

Няма да се справим, защото много мигранти от Сирия и Афганистан, да речем, просто не са в състояние да се напаснат към изискванията и темпото на високоразвита индустриална Германия.

Няма да се справим, защото според нашите стандарти много мигранти нямат достатъчно добри умения и познания.
Няма да се справим, защото изречението "Ще се справим" е в най-добрия случай просто фраза, която казва: Нека бъдем оптимисти.

Няма да се справим, защото типична германска черта е не толкова оптимизмът, колкото страхът.

Не, няма да се справим. Но това няма да ни попречи един ден да кажем, че все пак сме се справили...

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8139

6

Диян

01.09 2016 в 00:19

Толерягите как обърнаха палачинката, що тъй?

5918

5

Пешо

31.08 2016 в 21:33

Ибаси фурнаджийската лопата е тоя ...
Преди 6 месеца пишеше точно обратното ...

7827

4

Victor Dachev

31.08 2016 в 16:53

Това за Щатите е много вярно. "Това сме ние, и тук е така. Ако не ти харесва си потърси друго място, дето да ти приляга повече. Никой не ти е длъжен да те търпи и хрантути като паразит."
Това в Европа просто не е нормално - да се чувстваш едва ли не роб на емигрант от друга култура, да го храниш и да се нагаждаш ти (дето си си в къщи) по вкусовете му. С нищо не сме им длъжни.

Ако страни като Великобритания, Белгия, Холандия и Франция имат някакви комплекси за това какви са ги вършили по колониите и мислят че имат нещо да изкупуват, това не е и наш проблем тук в България.

7377

3

bloodymary

31.08 2016 в 16:39

Гавното липсва. Типично за ДВ
Германия няма да се справи със задачата по простата причина на наличието на положителна обратна връзка в процеса. А именно - колкото по-добре се справя,толкова повече наплива щш се увеличава.
Запознатите с физика знаят, че такива процеси или обсебват 100% от ресурса или разрушават системата.
И това не важи само за Германия а за всички.
Единственото решение минава през силово ограничаване на потока.

7751

2

Big Smile

31.08 2016 в 16:21

Когато почнете да постъпвате като Щатите - днес пристигаш, от утре почваш да работиш - ще се справите!
Germany forever!!!
Viva Erich Honneker!