Quantcast

Der Spiegel: Българите на борба срещу корумпираните елити

Последна промяна на 12 януари 2014 в 08:11 8002 23

Протест

Снимка Сергей Антонов

Протест

Те протестират повече от 200 дни, въпреки полицейското насилия. Гневът срещу държавата изкара на улиците много българи, които скандират срещу корумпираната "червена мафия".

Това пише в репортаж по протестите в България авторитетното германско издание Der Spiegel.

Медията разказва за 44-годишния Константин Павлов. Участник в протестите от самото им начало, той ги е документирал с над 12 000 снимки и 500 видеа, които е публикувал на профила си във Facebook.

Още от ранните сутрешни часове Павлов стои в студентата мъгла пред парламента, пише изданието. "Държавата е окупирана от мафията" - така смята той и мнението му се подкрепя от много българи. През юни 2013 г., едва няколкос едмици след парламентарните избори в страната, гражданите изразиха гнева си по улиците и над 10 000 души излязоха в центъра на София, за да скандират "Оставка", припомня изданието.

"Първоначално решихме, че е шега", спомня си Павлов, който има неправителствена организация за свободата в интернет. Той принадлежи на така наречения "дигитален елит" в страната, защото при бума на интернет е успял да основе онлайн медийна компания. Живял е в Брюксел, Торино и Прага, но в крайна сметка решава, че парите не са всичко и започва работа с неправителствени организации.

След избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, колега на Павлов прави събитие във Facebook, призоваващо към протест, което часове по-късно събира хиляди гневни българи в центъра на столицата. Оттогава протестите в София не спират - понякога има няколко хиляди, понякога няколкостотин, а друг път няколко десетки души, разказва der Spiegel.

България има зад гърба си една съдбовна година. Макар че в Германия на България се гледа преди всичко като на "най-бедната държава в ЕС", която е източник на бедни имигранти - въпреки че повечето от тях са високо образовани, голяма част от българите днес са излезли в битка за справедливо демократично общество, посочва медията.

През февруари 2013 г. протестите срещу високите цени на тока накараха бившия премиер Бойко Борисов да се оттегли от управлението. На новите парламентарни избори през май гласуваха само половината българи, а в някои части на страната във вота се включиха едва една четвърт от избирателите.
В парламента не се сформира ясно мнозинство, управлението бе поето от Пламен Орешарски и оттогава гневът на гражданите се разпалва по протестите.

Защото дори независими наблюдатели съобщават за корупцията по всички нива в икономиката, пише медията. Уличените в корупция биват глобявани символично. Който желае да участва в конкурси за държавни поръчки, трябва да имат предвид, че той едва ли се печели без подкуп. Престижните постове отиват при старите кадри. Международната "Прозрачност без граници" постави България на 75-о място в класацията си по корупция - на една позиция с Либерия.

Лоша е и ситуацията със свободата на медиите. В класацията на "Репортери без граници" България е едва по средата на 87-о място. Поставени под влиянието на олигарски, много вестници и телевизии поднасят информацията едностранчиво, поради което редица българи разчитат предимно на чуждестранни медии, като Deutsche Welle, например.

В крайна сметка правителството на Пламен Орешарски оттегли избора си за Пеевски след първата многочислена вълна от протести. Но на демонстрантите в София това не бе достатъчно.

"Ние не мислим да се отказваме", казва Павлов. Хората, които протестират и до момента, настояват правителството да подаде оставка още през 2014 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2014 в 20:06

“Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати.

Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация.

Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.”

13.01 2014 в 19:28

Троловете на анти-европейска вълна. Свърши ли ви отпуската ? Имаше ли коледни надбавки ? Защото на нас Сорос снесе по една-две хилядарки. А пък вие си драскайте за жълти стотинки ... Точно като дойни крави ви имат. За жълти стотинки пълни лай.а ви правят.

13.01 2014 в 17:06

Западняците излъгаха България да влезе в Еврогейския Съюз, както овцата влиза в кошарата. Само за да ни стрижат, да ни доят, и накрая да ни затрият.

13.01 2014 в 17:00

Някога Тодор Живков, четкайки Льоня Брежнев за да можем да цоцаме по-лесно от Големия Брат, предложи България да стане член на СССР. Изкукалият Льоня сигурно щял да клъвне, но някой около него се е усетил и номерът на Тошето не минал. Сегашните "демократи" наричат тази келепирджийска историйка Национално Предателство на Комунистите.
А защо, не наричат така и присъединяването ни към сегашната Европейска Империя? Още повече, че до сега то ни носи само бедност, негативи и съвсем реална заплаха за съществуването ни като народ?

13.01 2014 в 09:38

Абе просто ГАРГАМЕЛИТЕ не могат да преживеят, че не са влезнали в НС и са далеч от кокала!!!
И да крякате и да викате и гъ*зъ да си съдерете....
НЕ ВИ ИЗБРАХА - НЕ ВИ ЩЕ народа и това си е!
И 10 избора да има пак няма да ви избере!
Но "Стига ни тая награда", че вандалите на Костов, Кунева и Яне си го получиха на изборите... и будистите отсвириха и тях ги не ще народа!

13.01 2014 в 00:09

ИСТИНАТА Е В ТОВА ,ЧЕ СОЦИАЛИЗЪМ,КОМУНИЗЪМ И ФАШИЗЪМ СА САМО ПОНЯТИЯ,ОПРЕДЕЛЯЩИ ЕДНА И СЪЩА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА,ЕДНА ИДЕОЛОГИЯ,ЕДНА И СЪЩА ФОРМА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ ,СЪЩНОСТТА НА КОЯТО Е НАСИЛИЕ,КОРУПЦИЯ И ЛЪЖА !

12.01 2014 в 23:01

много странни словоизлияния по надолу ..явно платени..защото ако на това му се вика демокрация явно писалите по надолу ползват облагите от тяхната демокрация която не е общобългарска..срамно е да се продадеш за някой лев и да крещиш че живееш в демократично общество ..някой прави ли разделение между демокрация и пазарна икономика wiol.защото ако имаш демокрация значи имаме и пазарна икономика..е да ама пазарната икономика ни се губи нещо значи и демокрацията я няма...така че всички писаници по надолу са смешни..

12.01 2014 в 22:04

Протестите са нечистоплътни и лъжливи, затова хората не ги подкрепят. Кресливите сбирки на няколко десетки души предизвикват две чувства: жалост и досада.
Нито сте много, нито сте силни, само сте кресливи и гръмогласни !!! Никой не ви обръща внимание освен продажните медии дет ви държат на изкуствено дишане!!!

12.01 2014 в 21:14

Писателят Марко Ганчев за протестите:
“Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.”

12.01 2014 в 21:12

Вече дори и слепите прогледнаха, т.е. разбраха, че това нещо, дето му викат спонтанен протест за морал и смяна на системата, всъщност е една зле скроена манипулативна сценка. Главната роля в нея играят провалените на изборите десни партии, структурите на ГЕРБ, както и NGO-активистите, близки до олигархичните типинг-пойнт кръгове.
И кое ще сменяте, цар ли искате, диктатура ли искате.... за сега по добро от демокрацията няма измислено .... а в момента е демокрация, демокрация та СЛОБОДИЯ!!!!
...Слепите ще прогледнат, глухите ще чуят.
Всъщност, протеста издиша отвсякъде. Едни искат промяна, други просто не могат да спят спокойно когато БСП и ДПС са на власт. Споко бе, то нещата се решават на избори, елате и гласувайте, а не да ми скачате и после да казвате, че нямало за кого да се гласува.