OffNews.bg

Александровска болница вече има ново ръководство

Александровска болница вече има ново ръководство. Това стана факт с вписването му в Търговския регистър. 

Новината съобщи във фейсбук профила си доц. Александър Оскар:

"След продължили няколко седмици обструкции от страна на старото ръководство, от днес най-старата болница в България е с нов директор - д-р Атанас Атанасов! Пожелавам на него и неговия екип успех и попътен вятър в нелеката задача по стабилизирането на състоянието на болницата след катастрофалното управление, довело до тежкото положение, в което се намира. Ние, лекарите, сестрите и служителите ще ви помагаме!"

По-късно от лечебното заведение потвърдиха информацията пред OFFNews.

До смяна на управлението в университетската болница се стигна след сигнал на доц. Оскар за документна измама и липса на прозрачност. В този сигнал началникът на клиниката по офталмология в лечебното заведение е посочил, че в качеството си на представител на държавата в Съвета на директорите е бил призован да подпиши 14 протокола от 14 непроведени заседания на същия съвет.

"По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.", заяви пред bTV лекарят.

От думите му стана ясно, че за последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар посочи и че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

След извършената по нареждане на служебния министър Стойчо Кацаров проверка, беше установено, че посочените от доц. Оскар факти са достоверни, а общият дълг на лечебното заведение от 2013 г. насам е в размер на 70 млн. лв.

В резултат, със заповед на министър Кацаров за изпълнителен директор беше назначен д-р Атанас Атанасов, бивш управител на МБАЛ Шумен, за председател на Съвета на директорите - ревматологът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Румен Стоилов, а третият член на борда е юристът Веселина Петрова.

Новото ръководство обаче беше възпрепятствано да поеме функциите си, тъй като от Търговския регистър отказаха да го впишат заради "противоречия в акта на здравния министър". Впоследствие Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на УМБАЛ "Александровска", докато старото обжалва освобождаването си.

В поредица от медийни изяви, директорът на болницата проф. Борис Богов и председателят на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов уверяваха, че болницата е в стабилно финансово състояние и че назначаването на прокурист "не е добра идея".

Доц. Александър Оскар подаде оставката си като член на борда. В мотивите си той подчерта, че наредената по негови сигнали проверка е довела до "недопустим натиск от страна на ръководството на болницата по отношение на лекари и медицински персонал, които бяха принудени срещу заплахи за запазване на работни места да подписват декларации в подкрепа на ръководството". 

Междувременно от публикация в "Капитал" стана известно, че докато е бил изпълнителен директор, а впоследствие и председател на Съвета на директорите проф. Димитър Буланов е бил в конфликт на интереси, тъй като е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. По тези основания КПКОНПИ започна проверка.

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, посочи по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Междувременно Софийският градски съд за пореден път спря вписването на смяната на борда на Александровска болница по искане на д-р Буланов, който обжалва освобождаването си "поради несъвместимост".

С днешното вписване на новото ръководство в Търговския регистър сагата с управлението на най-старата университетска болница у нас приключи.