Доц. Оскар подаде оставка от ръководството на Александровска болница

Александра Маркарян 31 май 2021 в 14:38 18236 0

Доц. д-р Александър Оскар

Снимка Фейсбук/Личен профил

Доц. д-р Александър Оскар

Доц. д-р Александър Оскар е подал оставка от Съвета на директорите на "Александровска" болница, съобщи той пред OFFNews.

Молбата на началника на очната клиника в университетското лечебно заведение е депозирана днес до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. OFFNews разполага с копие от нея.

Тя е следствие на подадения от доц. Оскар сигнал до здравния министър за финансовото управление на болницата и натрупаните десетки милиони левове дългове и реакцията на ръководството ѝ в лицето на директора д-р Борис Богов. Той обвини доц. Оскар в лъжа. Впоследствие самият министър заяви публично, че финансовите загуби на "Александровдска" са в размер на 68 млн. лева. Отделно доц. Оскар каза, че на 26 април от него поискали да подпише 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. Във всеки от тях имало решения за изразходване на суми, общо около 30 млн. лева.

В молбата си доц. Оскар иска да бъде освободен, считано от утре, 1 юни 2021 г., и излага следните мотиви:

"1. Не съм съгласен и не бих могъл да подкрепя наложения от изпълнителния директор проф. Богов начин на управление на УМБАЛ "Александровска", както и с публично заявените от него разбирания, че заседанията на Съвета на директорите са формалност, свързана единствено и само с подписване на протоколи без реално обсъждане и приемане на решения.

Наложената от изпълнителния директор на лечебното заведение тенденция за еднолично управление на лечебното заведение е в противоречие със закона и устава на дружеството и не съответства на моите разбирания за мястото и ролята ми в Съвета на директорите. Избран съм за представител на държавата в органа за управление на болницата и като такъв нося отговорност за постигане на целите на организацията, включително чрез управление на публичните средства по законосъобразен, икономичен, ефикасен и ефективен начин. УМБАЛ "Александровска" е публично предприятие, създадено в интерес на гражданите с цел постигане на максимална стойност за обществото чрез услугите, които предоставя, и чрез ефективно разпределение на предоставените му ресурси. Като член на Съвета на директорите отговарям за постигане на тези цели на лечебното заведение и съм длъжен по закон да действам информирано, добросъвестно, с дължимата грижа и внимание и в най-добрия интерес на болницата. За последната година не разполагам и не ми е предоставена никаква информация за финансовото състояние на дружеството въпреки исканията ми за достъп до такава. Съветът на директорите не е провеждал заседания и не е обсъждал въпроси от своята компетентност. Публично застъпената позиция от изпълнителния директор на УМБАЛ "Александровска", че въпросите, за които ми бяха предоставени протоколи за подписване с произволно избрани дати за проведени заседания на Съвета не отговаря на реалната фактическа ситуация. Не само, че не съм информиран за решенията по оформените протоколи, но и считам, че умишлено съм държан в неведение и абсолютно целенасочено не ми е предоставяна информация относно дейността и финансовото състояние на дружеството, включително когато изрично съм я искал.

2. Наредената проверка в УМБАЛ "Александровска" във връзка с подадените от мен сигнали до принципала доведе до недопустим натиск от страна на ръководството на болницата по отношение на лекари и медицински персонал, които бяха принудени срещу заплахи за запазване на работни места да подписват декларации в подкрепа на ръководството. Тази реакция на ръководството е в пълно противоречие с моите разбирания. Моралът ми не позволява да поставям работниците и служителите в тежки избори относно тяхната сигурност и професионално развитие.

3. Подадените от мен сигнали до Вас и до проф. Ангелов доведоха до негативни реакции от страна на изпълнителния директор проф. Богов в публичното пространство, което не дава възможност за ползотворна дискусия в рамките на настоящия състав на Съвета на директорите. В предаването "Офанзива" на телевизия Novanews на 28 май 2021 г. проф. Богов неколкократно и абсолютно неоснователно ме обвини в разпространяване на лъжи, с което премина границата на доброто възпитание и колегиалните отношения. Считам, че в негативна и неколегиална атмосфера не могат да се приемат правилните решения в интерес на нашата болница".

С оглед на гореизложеното считам, че настоящият състав на Съвета на директорите не би могъл да осъществява съвместно възложеното му управление на УМБАЛ "Александровска", пише още доц. Оскар.

"Независимо от това, че няма да участвам в управлението на болницата, може да разчитате на съдействие от моя страна за постигане на целите на лечебното заведение. Ще продължа да работя в интерес на УМБАЛ "Александровска", с която съм свързал своя професионален път като лекар и моите разбирания като отговорен гражданин на обществото", уверява той.

От Министерството на здравеопазването не са коментирали оставката. Оттам се очаква позиция след приключването на проверката в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews