Кацаров: Агенцията по вписванията нарушава правомощията си по повод ''Александровска'' и ''Лозенец''

OFFNews 09 юни 2021 в 22:20 2269 1

Снимка БТА

Отказът на Агенцията по вписванията да впише в регистъра промените в управителните съвети на болниците "Александровска" и "Лозенец" надвишава правомощията й, заяви пред bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Той е поискал от правосъдния министър Янаки Стоилов да бъде извършена проверка в агенцията и ако се установят нарушения, ще настоява за смяна на ръководството ѝ.

Незаконните трансплантации

За скандала с трансплантациите в правителствената болница Кацаров заяви, че проверки са извършвани и са "изпращани сигнали до Ананиев и Ангелов. Никаква реакция. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес."

Министърът заяви още, че е имало издадена превантивна бюлетина от Интерпол, в която се предупреждава, че в България се очаква трафик на органи и незаконни трансплантации.

Правителствената болница, която е една от най-подпомаганите в страната, завършва миналата година с 21 млн. лв. загуби, а положението в "Александровска" е още по-тежко - тя има натрупани дългове в размер на 70 млн. лв., каза Кацаров.

Пенсионирането на Кантарджиев

"Явно съм опасен, щом има агитка отвън (пред сградата на bTV - б.р.)... това показва обаче, че съм на прав път", заяви Кацаров по повод думите на проф. Кантарджиев от сутринта за опасните промени от някой, който е за кратко, но си е внушил, че е за дълго.

Кацаров допълни, че "няма личен мотив" в пенсионирането на Кантарджиев, както и че става дума за "пенсиониране от служба в администрацията".

По повод протестите на служителите на Националния център по заразни и паразитни болести той заяви, че връщане назад няма и "въпросът е приключен".

Назначението на проф. Ива Христова за директор на Центъра беше по предложение на Кантарджиев, заяви още министърът на здравеопазването.

Оценка за НОЩ

"Оценката ми за управлението на здравната система през последните десет и повече години е слаба. Оценката ми за управлението на кризата от Бойко Борисов и неговия екип е безобразно слаба", заяви Кацаров и аргументира тезата си с огромния брой смъртни случаи през последната година.

Броят на смъртните случаи не е бил толкова голям от Първата световна война, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови