Проф. Румен Стоилов влиза в новото ръководство на Александровска болница (обновена)

OFFNews 04 юни 2021 в 12:00 5052 0

Както пръв OFFNews.bg съобщи, ревматологът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Румен Стоилов е новият председател на Съвета на директорите на Александровска болница. 

За изп. директор на лечебното заведение е назначен д-р Атанас Атанасов, бивш управител на МБАЛ Шумен. Той е завършил МУ София със специалност "Хирургия", както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. 

Третият член на Съвета на директорите е Гергана Андреева – Сотирова, юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент тя е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

Проф. Стоилов е специалист по вътрешни болести и кардиоревматология и е в екипа на Клиниката по ревматология на "Св. Иван Рилски". В периода 2006 – 2008 г. заема длъжността изпълнителен директор на "Св. Иван Рилски". Професор е в катедра „Ревматология“ на МУ София.

В четвъртък, на брифинг на здравните власти, министър Кацаров съобщи, че днес ще бъде обявено решението за Александровска болница. Повод за решението стана проверка на здравното ведомство по сигнал на доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести за нарушения в работата на Съвета на директорите и лошо финансово състояние на болницата.

Днес, в интервю по БНТ, зам.-министърът д-р Димитър Петров потвърди, че ще бъде сменен целият състав на Съвета на директорите в лечебното заведение. Причините според Петров са основно две - нарушеният в правилника за работа на ръководния орган на болницата и лошото финансово състояние на болницата.

"Проблемът е с начина, по който Съветът на директорите е функционирал и е разпределял средствата, без участието на един от членовете му. Това е нарушение на договора за управление от сегашния съвет и е достатъчно основание той да бъде освободен", каза зам.-министърът.

"Другият проблем е финансовото състояние на болницата, което се влошава от 7 години вкл. и при последното ръководство. Натрупаната загуба е достигнала застрашителни размери почти до размера на капитала - загубите са около 68 млн. при капитал 71 млн. лв. Годишно болницата е била с по 5-6 млн. лв. назад от 2013 г. насам.

На пресконференция в четвъртък ръководството на болницата увери, че лечебното заведение е в стабилно финансово състояние, а проф. Димитър Буланов, председател на Съвета на директорите, прогнозира, че ако бъде назначен прокурист на болницата, това ще доведе до намаляване на заплатите на работещите в лечебното заведение и демотивиране на екипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews