Проверяват за конфликт на интереси проф. Буланов от борда на Александровска

OFFNews 01 юли 2021 в 10:31 2841 0

Снимка Архив

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от комисията на Сотир Цацаров. 

Поводът са медийни публикации в „Капитал“ и „Факти.бг“, според които - докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока, уточняват от КПКОНПИ. 

Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. 

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. 

За проф. Димитър Буланов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Според разследването на "Капитал", откъдето се позовават на протокол от Търговския регистър, председателят на съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности.

Документът доказва, че Буланов е бил едновременно независим член и председател на борда на УМБАЛ "Александровска", за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в този факултет, а "Александровска" е университетската болница към него.

По-късно новината потвърди и служебният заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров:

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни той, цитиран от Нова тв.

Софийският градски съд за пореден път спря вписването на смяната на борда на Александровска болница по искане на д-р Буланов, който обжалва освобождаването си поради несъвместимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови