OffNews.bg

На извънредно заседание НС ще гласува бюджетите на НЗОК и ДОО

На извънредно заседание днес депутатите ще гласуват на второ четене малките бюджети на НЗОК и ДОО. 

Парламентът ще приеме и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които от 1 април детски градини окончателно ще станат безплатни.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерски съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Ден по-късно депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото.

Миналата седмица бюджетната комисия прие на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО. След 8-часов дебат в петък вечерта на второ четене беше приет от комисия и големият бюджет. Заради извънредното заседание на НС днес е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари.