В Пловдив купували за 30 лв. гласове за ГЕРБ за вота през април

Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока, казва Бойко Рашков

OFFNews 05 юли 2021 в 10:17 4874 0

Полицейските служители в Пловдив са разкрили, че в града са се купували гласове от името на партия ГЕРБ за парламентарния вот на 4 април. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред БНР.

"Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне", коментира министърът.

Думите на Рашков са отговор на казаното от Бойко Борисов ден по-рано, че министърът е като стръвница - където има алкохол, ще го намери. "Ако заровите горе една дамаджана, право там ще отиде", обяви бившият премиер на предизборно събитие на ГЕРБ край Рибарица. Той обвини управляващите, че правят акции "с дъх и миризма на алкохол". 

Според Рашков прокуратурата се управлява и в момента от Борисов, "защото той няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив. Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас прокурорът в държавата - главният прокурор е този, който командва Иван Гешев - а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация - това е Борисов".

Рашков допълни, че държавното обвинение трябва да каже дали вече е образувано разследване.

"До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите - това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив, разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв. Така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април", поясни още вътрешният министър.

Рашков уточни, че полицията работи по въпроса да не се допусне тази практика на 11 юли. Той посочи, че за въпросните търговци на гласове е имало данни, те са били обект на претърсване, но върху тях е бил разтворен политически чадър. 

"МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омаловажаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов", каза още Рашков.

Министърът добави още, че вече са образувани дела и даде пример с Бургас, където има 9 досъдебни производства за предизборни престъпления, като три от тях са бързи производства. Става дума за купуване на гласове на предстоящите избори на 11 юли.

МВР предприема безпрецедентни действия срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори. Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 000 избиратели в района.

"Надявам се, че прокуратурата е вече уведомена, трябва да започне много сериозна разследване от Хасковската прокуратура, защото не са чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори. Тогава е намерена и една визитна картичка на бивш депутат от 45-ия парламент и сега кандидат депутат от ГЕРБ за региона - това е визитката на Георги Станков, известен като Семката. Става дума за действия на полицаите в граничните райони, т.нар. "златен гьол". Това е търговия с гласовете на български избиратели", заяви служебният вътрешен министър.

С формирането на новото Народно събрание ще бъде ясно имало ли е подслушване на политици. Комисията за службите за сигурност и обществен ред ще получи цялата събрана от МВР информация, "защото са правени опити да се унищожат доказателства, но следи са останали", каза още Рашков.

Бойко Рашков поздрави служителите с празника на МВР.

"Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока да изпълняват законовите си задължения", заяви още Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови