Рашков разказа кражбата ''Хемус'': Купени са луксозни вилни селища и хотели. Пари са изпращани и в ОАЕ

Рени Петрова 09 юни 2022 в 12:47 28889 11

Бойко Рашков

Снимка Стопкадър

Бойко Рашков

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подробно разказа схемата, по която по думите му са получени парите за строежите на лот 5 и 8 от автомагистрала "Хемус" и за които преди месеци съобщи, че са изтеглени на каса от "упълномощено лице". 

На брифинг в Главна дирекция "Национална полиция" Рашков обясни, че са отпуснати авансови средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройство: "Огромен финансов ресурс е отпуснат на фирми, които са бездействали в порочно сключени договори, без да се обявяват обществени поръчки. Резултатът е, че средствата са изразходвани, без да е насочено към изграждането на пътищата".

Средствата са отпуснати за участъци от "Хемус", за които няма утвърдено трасе и разрешение за строеж, и по които досега не е извършена абсолютно никаква строителна дейност.

Рашков прочете получена оперативна информация за раздадените пари от МРРБ на "Автомагистрали" ЕАД, с които са купени хотели, вилни селища, преведени са в ОАЕ или се строи имот в центъра на София с тях: 

"АПИ е превела авансова на "Автомагистрали" 400 млн. лева за доставка на материали на лот 7, 8 и 9 от "Хемус". За тези лотове няма подробен устройствен план изобщо. 

"Автомагистрали" е превела на дружество авансово плащане от 84,5 млн. лева за доставка на материали за лот 8. При постъпването на средствата са използвани от строителя по следния начин - в края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за 27 млн. лева, а към настоящия момент на този имот се извършват активни строителни дейности.

През септември 2020 г. 14,280 млн. лева се нареждат към дружество с предмет на дейност "строителство на жилищни и нежилищни сгради". Непосредствено след това 950 000 лева се превеждат по лични сметки на собствениците с основание "дивидент". Около 6 млн. лева за месец се превеждат на дружества, които са контролирани от това дружество, получило 14 млн. 

В края на август 2020 г. 12 млн. лева са преведи за лот 8 на дружество, което превежда 8 млн. лева към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно дружеството прекратява дейността и се преобразува в друго.

През декември 30 млн. лева са преведени за закупуване на дружество. Получена е оперативна информация за лицата, че пренареждат средствата към сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили пари за лот 8, са идентични."

За строежа на лот 5 от автомагистрала "Хемус" Рашков разказа, че АПИ е превела на "Автомагистрали" 680 млн. лева. "Чрез ин хаус процедура се превеждат 84,108 млн. лева на дружеството авансово за механизация и наем на материали. Няма договор за строителство, а само за доставка - кой би поел утре гаранция за качество, кой е строителят", попита вътрешният министър. 

Дружеството пренасочило значителна част от сумата на друго дружество, за което има информация, че са свързани с едно и също лице. Впоследствие втората фирма пренасочва суми към пет други дружества, регистрирани на лица с нисък социален статус.

Всяко едно от тези дружества е получило съответно по 12, 10, 13, 19 и 1 млн. лева, които са изтеглени на каса от упълномощено лице. 

"Придобита е информация за търговското дружество, сключило договор за ин хаус процедури с "Автомагистрали", че юни 2021 е превело 14,700 млн. заем на друго търговско дружество, създадено малко преди превода. То, от своя страна, изгражда луксозно вилно селище. Дружествата отново са свързани с едно и също лице", обясни Рашков. 

Има информация и за друг от лотовете на "Хемус", като отново чрез ин хаус през август 2020 г. "Автомастирали" са превели над 130 млн. лева на дружество, собственост на същото лице, и 48 млн. лева на друго дружество по договор, на което е собственик близка роднина на лицето.

Последното дружество през март 2021 г. прави превод от 21 млн. на първото дружество. На същата дата то превежда 15,174 млн. лева към друго дружество отново негова собственост. Пак на тази дата двете дружества превеждат на личната сметка на лицето 23 млн. лева. От личната сметка на тази дата е направен превод към друго негово дружество със същите средства. Отново на 21 март дружеството си е купило хотелски комплекс

Рашков показа снимки от къщи в комплекс, намиращи се на водни площи, към които отделно има и басейни. На запитване от OFFNews от МВР заявиха, че няма да кажат местоположението на имотите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

9

Pietro

09.06 2022 в 21:18

Черепа сигурно яко се е облажил. Негови фими участваха в изграждането на "Марица" и после се изсулиха по чорапи. Само месеци по-късно започнаха ремонтите на калпаво построените отсечки. Пътното строителство винаги е използвано за прибиране на милиони. ГЕРБ са професионалисти по създаването на схеми за източване на държавата. Борисов бе пуснал чадър над всички босове от подземния свят. Те снасяха на ГЕРБ и си вършеха пъкленото дело.

-240

6

редовно четящ

09.06 2022 в 16:36

Спешно им трябва на кремълските солт@ш@ци събаряне на правителството, че иначе ще има разследване и съд, което не зависи от България. Не случайно Кьовеши беше тук и троляците се разпениха от хейтване!

1331

5

ваксиниран

09.06 2022 в 14:36

Плащайте на мафията :)

1331

4

ваксиниран

09.06 2022 в 14:36

Всичкото строителство на държавна хранилка е в джоба на Бойко. Какви са тея разследвания!? Плащайте на магията!

5827

3

pisnamiotmutri

09.06 2022 в 13:49

Караджов затова бърза да им се разплаща

9347

2

Анализи

09.06 2022 в 13:47

Май става ясно защо "честният Слави" разиграва този театър.
 
X

Да помогнем на украинските деца!