Пропагандистът Гиркин: При провал в Северодонецк, последствията ще са много тежки

Прилича на Counter-Strike. Бием се за всяка къща, за всяка улица, казва командирът на украинския батальон "Свобода"

OFFNews 06 юни 2022 в 15:17 7139 2

Северодонецк
Боевете в Северодонецк са за всяка къща и за всяка улица.

Невероятно тежки сражения се водят в момента в град Северодонецк. Боевете се водят за всяка къща и всяка улица. Украинските сили не отстъпват, въпреки превъзходството на руснаците в артилерия, танкове и жива сила. Това е общата картина в момента, която се потвърждава както от руските, така и от украинските източници.

Ето какво съобщава един от доскорошните безрезервни пропагандисти на Кремъл Игор Стрелков-Гиркин, който е бивш мининстър на отбраната на сепаратистите от така наречената ДНР. Трябва да се посочи и че през последните седмици този руски националист изобщо не не пести критиките си към руското военно управление и действията на Кремъл като цяло. 

Гиркин, който е с чин полковник, посочва, че на Харковския фронт се водят само локални боеве и артилерийски престрелки и няма никакви съществени промени. Според него горе-долу същата е ситуацията и на всички останали участъци на фронта, с изключение на района на Северодонецк-Лисичанск. 

"Всички основни сили на противника в Донбас сега са съсредоточени в района на Северодонецк и Лисичанск. Руското командване логично се опитва да "изтласка" ВСУ, която е в котел около гореспоменатите градове. Украинските сили упорито се придържат към всеки метър от терена и - вероятно по политически и пропагандни причини - също толкова упорито не желаят окончателно да напуснат Северодонецк, където продължават ожесточените улични сражения", обяснява Стрелков-Гиркин в канала си в Телеграм.

Той потвърждава, че в резултат на контраатаки от индустриалната зона (завод "Азот") "украинският враг" е успял да пренесе бойните действия обратно в Северодонецк. Руският пропагандист не е категоричен дали става дума за частичен или за по съществен успех на ВСУ на територията на Северодонецк, посочвайки, че и двете страни избягват да публикуват видеа от случващото се.

"Затова казвам само, че прогнозата ми отпреди четири дни, че "нашите войски ще приключат с овладяването на Северодонецк до ден-два, ако врагът не хвърли там свежи части за клане", не беше оправдана в първата си част, но беше оправдана във втората. Украинците разполагат с резерви (включително прословутия "чуждестранен легион") и боевете продължават. Целесъобразността на подобно решение на противника ще може да се оцени едва в края на битката. Ако нашите войски успеят да обкръжат цялата групировка Северодонецк-Лисичанск, тогава още части и формирования ще попаднат в казана и ще бъдат разгромени. Но ако не стане - тогава врагът ще има възможност да обвърже нашите войски с боеве в района на града за още няколко дни до няколко седмици (в зависимост от развитието на нещата)", казва Гиркин.

Според него "затварянето на котела" в района западно от Лисичанск също е неясно дали ще се реализира.

"Нашите хора твърдят, че постепенно напредват. Украинците твърдят, че "твърдо държат и контраатакуват". Ще видим. Във всеки случай залогът е доста висок. Командването на ВСУ вече няма възможност да изтегли организирано групировката си от района на Северодонецк-Лисичанск-Золоте, без да понесе много тежки загуби на техника и хора. В момента се водят ожесточени боеве с масирано използване на артилерия, авиация и бронирани машини. Нито една от страните не може да си позволи да завърши битката с "равенство". Обкръжаването на украинците ще бъде тежко поражение за тях. Както във военно, така и в политическо отношение. Същото важи, ако руските командири не успеят да ги обкръжат и разгромят. Това ще доведе и до тежки военни и политически последици", категоричен е той.

За боевете в Северодонецк разказа и командирът на батальона "Свобода" Пьотр Кузик. Според него ситуацията там напомня на популярната шутър игра Counter-Strike.

"Руските нашественици имат известно предимство като артилерия, брой танкове, вероятно и като жива сила. Те използват активно това предимство, което налага да маневрираме през цялото време", посочва той.

Според Кузик това, което очакват защитниците на Северодонецк е да получат подкрепления, особено по отношение на далекобойната артилерия.

"Буквално се бием за всяка къща, за всяка улица. Понякога един ден можем да напреднем с един блок, а друг ден можем да бъдем отблъснати с един блок назад", обяснява командирът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

06.06 2022 в 16:29

Да видя тоя долу къде ще се скрие, ако му дойде до главата някой мародер да нахлуе в къщата му и започне да избива семейството му. А материалът е интересен, като само не разбрах, ако достъпът до Лисичанк е толкова проблематичен, как е стигнал дотам Зеленски вчера? Но като цяло обстановката е много тежка и изходът от битката е важен и за двете страни. Равният наистина не е възможен, нито тук, нито в във войната на средновековното мракобесие срещу цивилизацията, защото за това става дума, ако някой не е разбрал. Води се вече трета световна война, чието начало бе поставено в Украйна.