Пратиха в затвора китайка, осиновила 118 деца

OFFNews 25 юли 2019 в 13:11 4789 0

Снимка Weibo

54-годишна китайка, доскоро популярна като филантроп и осиновител на цели 118 деца, бе осъдена на 20 години затвор, съобщи Би Би Си.

Ли Янксиа бе намерена за виновна по обвинение в изнудване, измама, фалшификации и нарушаване на обществения ред. Съдът ѝ присъди и глоба в размер на равностойността на 388 000 долара.

В процеса обвиняеми бяха още 15 души, смятани за нейни съучастници, вкл. партньорът ѝ.

Съдът намери, че Ли се е възпозлвала от влиянието на сиропиталището, за да извършва престъпленията, в които е обвинена, с цел големи икономически облаги.

Приятелят на осъдената получи 12,5 г. затвор и парична глоба по същите обвинения. Останалите съучастници също отиват зад решетките и ще излежат присъди до 4 години.

Ли стана известна през 2006 г., след като медиите разказаха, че е осиновила десетки децата в родния си град У'ан - в провинцията Хъбей.

Пред журналисти тогава тя разказа, че е разведена, а бившият ѝ съпруг е продал сина им на трафиканти за 7000 юана. По думите ѝ успяла да върне момчето си и тогава решила да помага и на други деца.

С годините Ли натрупала значително състояние и станала една от най-богатите жени в провинцията.

През 1996 г. купила минодобивна компания. Край мината виждала 5-6 годишно момиче, което винаги било само. Научила, че е останало без родители и решила да го осинови. Това било първото дете, което взела под грижите си, а впоследствие отворила сиропиталището.

През 2017 г. там вече живеели 118 деца, а междувременно срещу жената заваляли сигнали за нарушения. Някои от тях твърдят, че е използвала децата и филантропската си дейност за бизнес интересите си - карала например някои от децата да застават през багери на строежи, а после изнудвала компаниите със снимките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews